Tech

Öt űrben töltött hónap után tért haza három férfi

STR / AFP
STR / AFP

Öt hónapos küldetésének teljesítése után kedden hazatért a Földre a kínai Sencsou-16 űrmisszió háromfős legénysége – írja az MTI. A Sencsou-16 hazatérő űrkapszulája a Góbi-sivatagban, a Csiucsüan űrkikötőben landolt.

A kínai űrhajósok, Csing Haj-peng, Csu Jang-csu valamint Kuj Haj-csao május végén érkezett a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomásra. A tajkonauták érkezését élőben közvetítette a kínai állami televízió.

A küldetés vezetője, Csing Haj-peng elmondta, hogy a misszió sikeres volt, jól érezék magukat az űrállomáson, és munkájukat hibátlanul, hatékonyan végezték el. Az űrhajósok 154 napig keringtek az űrállomással az orbitális pályán, 70 kísérletet végeztek el, űrsétát tettek és előadást is tartottak az űrállomáson.A hazatérő legénységet az október 26-án útnak indult Sencsou-17 küldetés három űrhajósa váltotta fel. Ez volt a második legénységváltás az állomás idei teljes üzembe helyezése óta, és 2023-ban a tizenkettedik kínai űrmisszió. A kínai űrprogramban fontos szerepet játszik a holdraszállás. Az első kínai űrhajósok holdraszállását 2030-ra tervezik.

Kapcsolódó
Gigantikus űrhajót építene Kína
A tervek szerint az űreszköz több kilométer hosszú lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik