Tech

Három embert repített az űrbe Kína

LI GANG / XINHUA / XINHUA VIA AFP
LI GANG / XINHUA / XINHUA VIA AFP

Az eddigi legfiatalabb, háromfős kínai űrhajós legénységgel útnak indult csütörtökön a kínai űrállomásra a Sencsou-17 nevű űrhajó, amely a tervek szerint mintegy hat hónapos misszión vesz részt a Föld körül. A Sencsou-17 űr („isteni hajó”) és legénysége egy Hosszú Menetelés-2F elnevezésű rakétával szállt fel helyi idő szerint csütörtökön 11 óra 14 perckor az északnyugat Csiucsuan műholdindító központból – írja az MTI a kínai űrügynökség (CMSA) közleménye alapján.

A hat hónapig tartó küldetés vezetője a 48 éves Tang Hong-po, a légierő egykori pilótája, aki 2021 júniusában már részt vett a Sencsen-12 küldetésen. A Sencsou-17 legénységének másik két tagja a 33 éves Tang Seng-csie és a 35 éves Csiang Hszin-lin, akik 2020 szeptemberében csatlakoztak Kína harmadik űrhajós csoportjához, és mindketten először utaznak az űrbe.

A három űrhajós a Sencsou-16 veterán űrhajósokból álló legénységét váltja fel, akik május végén érkeztek a Tienkung („Mennyei Palota”) űrállomásra, és a tervek szerint október 31-én térnek vissza a Földre. A küldetés alatt űrhajón kívüli tevékenységeket is fognak végezni, így rakományokat telepítenek majd, továbbá űrállomás-karbantartást és egyéb feladatokat látnak el.

A Sencsou-17 űrhajósai először fognak fedélzeten kívüli kísérleti karbantartást végezni, ami nagy kihívást jelentő feladat

– mondta Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese.

Kína 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe, és azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra. Peking már több mint ezer tudományos kutatást végzett el az űrben, köztük olyan vizsgálatokat is, mint a növények alkalmazkodása az űrbéli körülményekhez, vagy hogy miként viselkednek a folyadékok a mikrogravitációban.

Kapcsolódó
Leszállt a titokzatos kínai űrrepülő
Az újrahasznosítható, kísérleti űreszközről nem sokat tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik