Tech

Mutatjuk, mennyibe kerülnek az Apple legújabb gépei

Apple
Apple

Alig több mint másfél hónapja, hogy az Apple bemutatta az iPhone-ok következő generációját, máris új eseményt tartott a cupertinói vállalat október 30-án. Az Ijesztően gyors elnevezésű eseményen számos új Macbookról, sőt még egy iMacről is lerántották a leplet – írja a Verge.

Ahogy az várható volt, az Apple új 3 nanométeres chipjei kerültek reflektorfénybe az eseményen. Az új termékcsalád az M3, M3 Pro és M3 Max chipeket foglalja magába, amelyek az Apple állítása szerint az első olyan személyi számítógépes chipek, amelyek a 3 nanométeres eljárással készültek. Így nemcsak mobilok, de számítógépek terén ért el ebben elsőséget az amerikai cég.

Tim Cook, az Apple vezetője szerint amellett, hogy a gépek gyorsabb és hatékonyabb központi processzort (CPU) kaptak, a grafikus meghajtót (GPU) is frissítették, így sokkal több funkció érhető el a gépeken. Az Apple M3-as chipjei akár 128 GB memóriát is kínálhatnak, a legerősebb M3 Max chip pedig 92 milliárd tranzisztorral, 40 magos GPU-val és 16 magos CPU-val rendelkezik.

Záporoztak az új gépek

Az Apple az új iMac-kel kezdte a bemutatót. Az M3-chipsettel felszerelt, és akár 24 GB RAM-mal bíró gép az Apple szerint kétszer gyorsabb teljesítményt nyújt, mint az M1-gyel felszerelt elődje. Emellett 4,5K-s, több mint 1 milliárd színt megjelenítő Retina kijelzőt, Wi-Fi 6E támogatást és 1080p-s webkamerát is kapott a 24 hüvelykes kijelzővel bíró kütyü. A továbbra is csak Lightning-csatlakozós kiegészítőket támogató eszköz hét színben lesz kapható: zöld, sárga, narancs, rózsaszín, lila, kék és ezüst.

Apple

Ugyanakkor nem az iMac az egyetlen eszköz, amely M3-as chippel frissített kivitelt kapott.

Az Apple egy új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellpárt is bejelentett, amelyek vagy az M3 Pro chippel, vagy a magasabb kategóriájú M3 Max chippel kerülnek a boltok polcaira. Mindkét laptop Mini LED kijelzővel, 1080p-s kamerával, hat hangszórós hangrendszerrel, 22 órás akkumulátor-üzemidővel és akár 128 GB RAM-mal rendelkezik.

Az M3 Pro és az M3 Max lapkával felszerelt MacBook Pro modellek mellett az Apple egy olcsóbb, 14 hüvelykes MacBook Pro-t is kiad, amely az alap M3 lapkával érkezik. A készülék az Apple által tavaly kiadott, M2 chippel szerelt 13 hüvelykes MacBook Pro-t váltja fel, és akár 60 százalékkal gyorsabb teljesítményt kínál. Megszűnik ugyanakkor a Touch Barral felszerelt modell, így innentől kezdve csak fizikai billentyűkkel lehet dolgozni. További hátránya a gépnek, hogy mindössze 8 gigabájt RAM-ot kapott.

Apple

Hogy néznek ki a magyar árak?

Az új MacBook Prók és a 24 hüvelykes iMac Magyarországon mától rendelhető, november 7-től lesznek elérhetők, viszont az M3 Max processzorral bíró gépek szállítását későbbre ígérik, jelenleg 7-9 munkanapot ír az Apple weboldala.

Az Apple a MacBook Prókból már csak a 14 és a 16 hüvelykes, új modelleket árulja.

A kisebb méretből van most már sima Apple M3-as, itt 8 GB továbbra is az induló RAM, a tárhely pedig 512 GB. A 16 hüvelykes gép csak a két erősebb processzorral érhető el. A cég egy évet sem várt az új generációs processzorok bemutatásával, az év elején megjelent Apple M2 Prós MacBook Pro Magyarországon egymillió forintról indult, ezt az árat most is tartják az M3 Pro esetében is, viszont bejött az alap M3-as is a kínálatba 800 ezer forinttól, teszi hozzá a Tech2.

Az árak alapvetően változatlanok, az M3-as iMac indulóára 650 ezer forint. Ha viszont valaki a legprofibb gépet akarja magának, a 16 hüvelykes Macbook Próért M3 Max processzorral, 128 GB RAM-mal és 8 TB SSD-vel 3 millió 600 ezer forintot kell kipengetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik