Tech

Hidegháborús kémműholdak fedeztek fel ősi erődöket

Jesse Casana , David D. Goodman and Carolin Ferwerda / Antiquity / CORONA imagery courtesy US Geological Survey
Jesse Casana , David D. Goodman and Carolin Ferwerda / Antiquity / CORONA imagery courtesy US Geological Survey

Ősi építmények százait fedezték fel hidegháborús műholdképek segítségével – írja a The Guardian. A titkosítás alól feloldott kémfelvételeken összesen 396 eddig ismeretlen, Szíria és Irak területén fekvő római kori erődöt sikerült azonosítaniuk a régészeknek. Az 1960-as—70-es években készült fotók teljesen új fényt vetnek arra, milyen is lehetett az élet a Római Birodalom határvidékein.

Egészen mostanáig a szakértők úgy vélték, hogy a birodalom szélein található erődítmények egy védelmi vonal részét képezték, amelynek feladata az arab és perzsa támadások elhárítása, valamint a fosztogató nomád törzsek távol tartása volt. Az új felfedezések ezzel szemben nem állandó fegyveres összecsapások helyszíneiként tüntetik fel az épületeket, hanem sokkal inkább a régiók közötti kereskedelem, és kommunikáció színtereként.

Az újonnan megismert erődök a kutatók szerint egymástól túl távol helyezkednek el ahhoz, hogy határvédelmi feladatokat láthassanak el, sokkal valószínűbb, hogy a határokon áthaladó kereskedő karavánokat védték, illetve a keleti és nyugati világ közötti kommunikációt tették lehetővé. A jelek arra mutatnak, hogy a Római Birodalom sokkal kevésbé volt kirekesztő a rajta kívüli világgal szemben, mint azt korábban hittük, és nagyra becsülte a kereskedelmet a hatalmán kívüli területekkel is.

A megvizsgált fényképeket kémműholdak készítették az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháborús feszültség idején. A nagy felbontású fotókon olyan történelmi jelentőségű építmények láthatók, amelyek mára már teljesen odavesztek a térségben végbemenő fejlődés és a földhasználati szokások megváltozása miatt.

Kapcsolódó
Ezeréves épületet tártak fel Magyarországon
Az ásatások során értékes leletekre is bukkantak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik