Tech

India is embert juttatna a Holdra

Veena Nair / Getty Images
Veena Nair / Getty Images

2023 augusztusában India történelmet írt: a negyedik ország lett, amelynek sikerült épségben űreszközt juttatnia a Hold felszínére, egyben elsőként landolt az égitest déli sarkán. A Vikram leszállóegység a Csandraján-3 űrszondáról vált le a Pragján roverrel együtt, a misszió kitűzött elsődleges céljait sikerült elérni, igaz, a Vikram és a Pragján valószínűleg elveszett.

Az indiai űrprogram számára az elkövetkező időszakban még komolyabb célokat tűztek ki.

Az ázsiai ország kormánya a közelmúltban megerősítette: 2035-re egy Föld körül keringő állomást akarnak felépíteni, 2040-re pedig embert juttatnának a Holdra – írja a Space.com.

India a következő években valószínűleg több Csandraján-missziót is elvégez majd. A korábban bejelentett, elcsúsztatott Gaganján emberes űrrepülési program célja emellett, hogy 2025-ben három űrhajóst juttassanak alacsony Föld körüli pályára, illetve 20 fő tesztet, köztük három személyzet nélküli küldetést hajtsanak végre 2023-ban és 2024-ben.

A tesztelési folyamat részeként október 21-én végeznének el egy kísérletet nagy magasságban, a teszt célja a személyzet menekülési rendszerének validálása. A küldetés során azt is felmérik, hogy az ejtőernyők képesek-e hatékonyan stabilizálni az űreszközt a légkörbe való visszatérés során.

A kormány reményei szerint a 2030-as évek közepére egy 20 tonnás indiai űrállomás keringhet majd 400 kilométeres magasságban, a létesítményben 15-20 napig élhetnek emberek. Az ország űrkutatási hivatala egy Vénusz-szondát is létrehozna Sukraján-1 néven, 2013 után pedig idővel egy második Mars körül keringő űreszközt is felbocsátanának.

Nem India az egyetlen nemzet, amely viszonylag rövid időn belül embereket akar küldeni a Holdra. Ebből a szempontból az Egyesült Államok jár az élen Artemis-programjának köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik