Tech

Mutatunk öt korrekt mobilt, amiért nem kell egy vagyont fizetni

Szeptemberben hazánkban is forgalomba kerültek az iPhone 15 okostelefonok, amik közül a legolcsóbb modell 400 ezer forintba kerül. Ennyit nem mindenki tud (vagy akar) kifizetni egy mobilért, úgyhogy ismét készítettünk egy listát, amire olyan (androidos) készülékeket gyűjtöttünk össze, amik jóval olcsóbban hozzáférhetők, és bőven kielégítik egy átlagos felhasználó igényeit.

Xiaomi Redmi Note 12

Listánk első tagja szolgáltatótól függetlenül 100 ezer forint alatt szerezhető be, tehát egy alsó-középkategóriás telefon, amitől nem szabad csodákat várni. A kedvező árcéduláért cserébe a teljesítmény frontján kell kompromisszumokat kötni, hiszen csak egy Snapdragon 685 lapkakészletet kapunk, 4 gigabájt memória és 128 gigabájt (bővíthető) háttértár társaságában. A mobiljátékok javáról itt le kell mondanunk, illetve figyelni kell arra is, hány alkalmazást futtatunk párhuzamosan, de ezt leszámítva egy, a hétköznapokban jól használható eszközt kapunk, amire már az Android 13 is elérhető.

Az energiaellátásról egy 5000 milliamperórás aksi gondoskodik, ami 33 wattal tölthető, és ideális esetben akár két napig is ki lehet húzni vele.

Emellé jön a teljesen korrekt látványt biztosító, 120 Hz-es AMOLED kijelző 6,67 hüvelyken, megkapjuk az IP53 szabvány szerinti por- és cseppállóságot, illetve nem hiányzik az NFC sem, így a telefonon beállítható az érintéses fizetés is. Az 5G hálózatok használatára ugyanakkor nincs lehetőség, és ez a telefon még a Wi-Fi 6 szabványt sem támogatja. Van viszont töltőfej a dobozban szilikontokkal együtt, és azt sem szabad elfelejteni, hogy erre a készülékre még terveztek hagyományos jack csatlakozót.

Farkas Norbert / 24.hu

Kamerából három került a hátlapra, ám ezek közül az 50 megapixeles főegységgel lehet kezdeni valamit, a 8 megapixeles széles látószögű és a 2 megapixeles makró modul inkább csak dísznek van. Egy 100 ezer alatti telefontól persze nem lehet csúcsfotós képességeket várni, de a főkamera nappal azért tisztességesen teszi a dolgát, és még este is lehet egészen vállalható képeket lőni vele.

Motorola G54 5G Power Edition

A Lenovo tulajdonában lévő Motorola márka egyik legújabb készüléke a Moto G54 5G, ami szintén 100 ezer forint alatt vihető haza, és ezért a pénzért nemcsak 12 gigabájt (!) memóriát kapunk 256 gigabájt (bővíthető) társaságában, de még egy 6000 milliamperórás akkumulátort is, 33 wattos töltéssel.

Ha valakinek a kedvező ár mellett a minél hosszabb üzemidő a fontos, akkor ezt a telefont mindenképpen érdemes számításba vennie. Egetverő teljesítményre ugyanakkor itt sem szabad számítani, hiszen csak egy Mediatek Dimensity 7020 kapott helyet a burkolat alatt, de az Android 13 operációs rendszert és az alapvető alkalmazásokat azért vígan futtatja a telefon. Fontos továbbá, hogy adott az NFC, az eSIM támogatás, a Bluetooth 5.3 szabvány, a sztereó hangszóró és a jack csatlakozó.

Motorola

Képernyő terén be kell érnünk egy 6,5 hüvelykes LCD kijelzővel, de legalább adott a 120 Hz-es képfrissítés, és az sem elhanyagolható, hogy a készülék vízlepergető műanyag borítást kapott (hivatalos IP-védelem viszont nincsen). A dobozban itt is kapunk töltőfejet a kábel mellé, viszont a hátlapon itt csak két kamera kapott helyet – na nem mintha bárkinek hiányozna a teljesen használhatatlan makrókamera. A főegység 50 megapixeles, és ezt egészíti ki egy 8 megapixeles, széleslátószögű modul, és mint a legtöbb telefonnál ebben az árkategóriában, főleg a főkamerával lehet normális képeket készíteni – azzal is inkább nappal, kedvező fényviszonyok között. Nem ezzel a telefonnal leszünk tehát Insta- és TikTok-sztárok, de, ha valaki egy jó üzemidejű és alapvetően megbízhatóan teljesítő mobilt keres, itt elég jól megtalálhatja a számításait.

Motorola Edge 40 Neo

A Motorola idén odatette magát, hiszen nemcsak a csúcs- és a belépő kategóriában vannak jól sikerült készülékei, de a középmezőnyben is. Ide tartozik az Edge 40 Neo, ami szintén egy friss készülék, és a (szolgáltatóktól függetlenül) 155 ezer forintos áráért cserébe elég ütős specifikációkat kínál.

Egyrészt adott a 6,55 hüvelykes pOLED kijelző, amit elegáns műbőr borítás egészít ki a hátlapon, a burkolat alatt pedig egy MediaTek Dimensity 7030 lapkakészlet dolgozik, méghozzá 256 gigabájt háttértár (nem bővíthető) és 12 gigabájt memória társaságában. Ezt egészíti ki az 5G, a Bluetooth 5.4, a Wi-Fi6E, az NFC, az eSIM és az 5000 milliamperórás aksi, ami 68 wattal tölthető. A dobozban ehhez van kompatibilis adapter, sőt, még egy jó minőségű, színes keménytokot is rejt a csomag.

Adrián Zoltán / 24.hu

A telefon megkapta az iP68 szabvány szerinti víz- és porállóságot, a hátlapon pedig egy 50 megapixeles főkamera és egy 13 megapixeles, ultraszéles modul várja a felhasználókat. A főegység akár este is nyugodtan bevethető, a másik modullal viszont főleg nappal lehet elfogadható minőségű képeket készíteni. Fotós területen a Samsung ezen a listán is szereplő üdvöskéje ugyan jobban teljesít, de az Edge 40 Neónak így sincs miért szégyenkeznie, hiszen olyan felszereltséget kínál 160 ezer forint alatt, amiért a konkurens Honor és Xiaomi 180 ezer forintot vagy annál is többet kér.

Samsung Galaxy A54

A hasonló listáink állandó visszatérő tagja a Samsung A-szériás kínálatának középső részén csücsülő modell, amit a dél-koreai gyártónak sikerül mindig úgy összeraknia, hogy a végén egy remek ár/érték arányú készülék kerekedjen belőle. A Galaxy A54 már 160 ezer forint környékén hazavihető (szolgáltatóktól jóval olcsóbban is), és bár ezért a pénzért csak 128/8 gigabájtos verzió jár, viszont a legjobb szoftverrel felszerelt telefont kapjuk, amire még az Android 17 is letölthető lesz.

Samsung

És az előnyök ezzel még nem értek véget: kapunk egy 6,4 hüvelykes, kiváló Super AMOLED kijelzőt, 120 Hz-es képfrissítéssel és beépített ujjlenyomat-olvasóval, amit egy teljesítmény szempontjából teljesen korrekt hardver egészít ki. Exynos 1380 lapkakészlet, a már említett 128 gigabájt háttértár és 8 gigabájt memória kíséretében. Adott továbbá az IP67 szabvány szerinti védelem, a Gorilla Glass üveg (elöl és hátul), az NFC, a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.3 és egy 5000 milliamperórás akkumulátor. Amibe bele lehet kötni, hogy a töltés csak 25 watt, és még adapter sincs a mobil dobozában.

Cserébe olyan kamerarendszert kapunk, aminek a minőségére (köszönhetően többek között az évek óta csiszolgatott szoftvernek) ebben a kategóriában nem nagyon van példa: elöl egy 32 megapixeles szelfi egység, míg hátul egy 50 megapixeles főmodul, illetve egy 12 megapixeles ultraszéles és egy 5 megapixeles makró modul várja a felhasználókat. A főkamerával nappal és este is remek képek készíthetők, az ultraszéles egységgel is korrekt végeredményt kapunk, és ezen a telefonon a közeli képek készítésére használható makró sem azért kapott helyet, hogy a marketinganyagokban három hátlapi kamerával lehessen villogni.

Xiaomi 13 Lite

A Xiaomi 13-széria alapvetően egy felsőkategóriás sorozat, de Európába (és hazánkba) is érkezett egy Lite variáns, ami már inkább felső-középkategóriás, és már itthon is beszerezhető 180 ezer forint alatt. Ezért a pénzért kapunk egy 6,55 hüvelykes AMOLED kijelzőt, 120 Hz-es képfrissítéssel, IP53 szabvány szerinti védelmet, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasót, illetve a listánkon szereplő többi modellben találhatónál jóval combosabb hardvert. Snapdragon 7 Gen 1 lapkakészlet, minimum 8 gigabájt memória és 128 gigabájt háttértár társaságában – ezzel már a játék is magabiztosabb, teljesítményproblémákra pedig egyáltalán nem kell számítani.

Alapvetés továbbá az 5G, a Wi-Fi 6, az NFC, a Bluetooth 5.2 és az eSIM támogatás. Az aksi 4500 milliamperórás, a töltés 67 wattos, ehhez jár kompatibilis adapter a dobozban, és a szilikontok sem hiányzik.

Xiaomi

Ami a kamerákat illeti, elöl egy 32 megapixeles szelfi modul és egy 8 megapixeles mélységszenzor teszi kiválóan a dolgát, hátul pedig egy 50 megapixeles főegység, egy 8 megapixeles ultraszéles kamera, illetve egy – teljesen felesleges – 2 megapixeles makró található. A főkamera egészen jól muzsikál, még este is, a másik két egység viszont alig teljesít jobban, mint a 100 ezres készülékek hasonló megoldásai. Ha fontos a fotózás, akkor véleményünk szerint a Galaxy A54 jobb választás, de, ha valakinek a jobb teljesítmény számít, annak érdemes inkább a Xiaomi üdvöskéjét választania.

Kapcsolódó
iPhone 15 Pro Max: nem csalódtunk, de lázba sem jöttünk tőle
Remek telefonról van szó, de érezhető, hogy az Apple nem erőltette meg magát vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik