Tech

Láthatatlan anyagot vizsgálnának egy új űrtávcsővel

CIOMP
CIOMP

A Hubble-t is túlteljesítheti majd Kína új űrtávcsöve, amelyet a tervek szerint 2024-ben bocsátanak fel – írja a Live Science. A busz méretű Hszuntian a kínai Tienkung űrállomás mellett fog keringeni és 10 éven keresztül végez majd megfigyeléseket, habár ezt az időt később még meghosszabbíthatják.

Hszicsiang Lin, a Kínai Emberes Űrrepülési Ügynökség igazgatóhelyettese elmondta, azt várják a Hszuntiantól, hogy áttöréseket érjen el a sötét anyag és sötét energia, a csillagok születésének és fejlődésének, valamint a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásában is.

A kínai űrtávcső egy 2 méter átmérőjű főtükörrel és 2 milliárd pixeles kamerával fog rendelkezni, továbbá 300-szor szélesebb területet lát majd be egyidejűleg, mint a Hubble. Az eszközt úgy alkotják meg, hogy képes legyen a Tienkunghoz dokkolni, így az űrállomáson tartózkodó szakemberek javításokat és fejlesztéseket is végrehajthatnak a Hszuntianon.

Bár a kínai űrügynökség vezetői az új űrtávcső kivételes képességeiről áradoznak, egyes kutatók kételkednek az eszközzel kapcsolatban. Tom Brown csillagász szerint nagyon keveset lehet tudni az eszköz pontos felszereltségéről, így kérdéses, hogy pontosan milyen megfigyelésekre lesz alkalmas. Hozzátette: úgy tűnik nagyobb lesz a látótere, mint a Hubble-nek, de a spektrális és térbeli felbontása jóval alacsonyabb.

Kapcsolódó
Idegen anyagot hozott a Földre a NASA
Az elemzése segíthet megérteni a Naprendszer titkait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik