Tudomány

Titokzatos, láthatatlan anyaggal van tele az univerzum

Egy nemzetközi kutatás keretében a szakértők a neutrínók tömegét mérték fel – írja a Live Science. A részecskék az egész univerzumban jelen vannak, és nagyban befolyásolják annak szerkezetét, érzékelésük ugyanakkor nem könnyű. A KATRIN (Karlsruhe Tritium Neutrino) kísérlet eredményei alapján a neutrínók tömege az elektronok tömegének 0,0002 százalékát teszi ki.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben össze is tudnánk számolni a világegyetem összes neutrínóját, nem adnának magyarázatot az univerzum tömegére.

Ez pedig újabb bizonyíték az úgynevezett sötét anyag létezésére.

A neutrínókat apró tömegük miatt szinte lehetetlen észlelni. A KATRIN-ban ezért azt vizsgálják, hogy a trícium neutronjainak lebomlásával mennyi elektron jön létre, majd a kutatók innen számolnak visszafele, hogy felmérhessék a neutrínók tömegét.

Kép: iStock

Az, hogy a neutrínóknak van tömege, már önmagában sokáig forradalmi ötletnek számított: a részecskefizika standard modellje hosszú időn át azt állította, hogy a neutrínóknak nincs is tömege. Bár az 1980-as évektől kezdődően a szakértők igyekeztek ezt cáfolni, csak a közelmúltban sikerült egyértelmű ellenérvet találni.

A tömeg felmérése arra is rávilágít, hogy az univerzum bizonyos anyagait továbbra sem tudják megtalálni a kutatók.

A gravitáció vizsgálata alapján következtetni lehet a világegyetem anyagának tömegére: a számítások alapján a hagyományos anyag csupán a teljes univerzum töredékét adja. A hiányzó tömegre a szakértők sötét anyagként (illetve sötét energiaként) hivatkoznak. Ennek megfigyelésére a mai eszközök nem alkalmasak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik