Tech

Űrszemét miatt szabtak ki büntetést

OsakaWayne Studios / Getty Images
OsakaWayne Studios / Getty Images

150 ezer dolláros (mintegy 55,3 millió forintos) bírságot szabott ki egy amerikai hatóság egy tévétársaságra, amiért nem tudott biztonságosan megszabadulni egyik műholdjától – írja az AFP. Ez az első alkalom, amikor űrszemetelés miatt büntetnek.

A Szövetségi Kommunikáció Bizottság (FCC) hétfőn, egy megállapodásban marasztalta el a Dish-t, amiért nem sikerült megfelelően lehoznia pályájáról a 2002 óta keringő EchoStar-7-et.

Az FCC az utóbbi időkben fokozta a műholdak szabályzásával kapcsolatos erőfeszítéseit, a mostani bírság történelmi jelentőségű.

Miután a geostacionárius pályán mozgó EchoStar-7 működése véget ért, az előre meghatározottnál alacsonyabb pályára irányította a Dish. Ebben a távolságban a műhold űrszemétként problémát okozhat. A cég 2012-ben ígéretet tett arra, hogy az űreszközt 300 kilométerrel a működési pálya fölé vezeti majd, a szerkezetnek azonban elfogyott az üzemanyaga, és csak 120 kilométert emelkedett.

„Ahogy a műholdműveletek egyre elterjedtebbek, az űrgazdaság pedig felgyorsul, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzemeltetők betartják kötelezettségvállalásaikat” – mondta Loyaan Egal, az FCC végrehajtási hivatalának vezetője. Mint hozzátette, a mostani eset áttörésnek tekinthető, és egyértelművé teszi, hogy az FCC erős végrehajtói felhatalmazással és képességgel bír az űrszemétre vonatkozó szabályok betartatásában.

Az FCC és a Dish közötti megállapodás értelmében a cég vállalja felelősségét, 150 ezer dollár büntetést fizet, emellett teljesíti a meghatározott tervet. Kedden ugyanakkor a vállalat közleményében azt írta, a hatóság nem tett konkrét megállapításokat azzal kapcsolatban, hogy az EchoStar-7 űrszemét-aggályokat jelentene.

A régi műholdak, rakéták és egyéb, használaton kívüli űreszközök, illetve azok maradványai egyre nagyobb problémát okoznak a Föld körül. Az űrszemetek a még működő szerkezeteknek ütközve komoly károkat idézhetnek elő, éppen ezért világszerte sok szakértő dolgozik azon, hogy orvosolják a problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik