Tech

Japán is útnak indult a Hold felé

Masaki Akizuki / The Yomiuri Shimbun via AFP
Masaki Akizuki / The Yomiuri Shimbun via AFP

Sikeresen útnak indult a Hold felé a rovert szállító japán H2A űrrakéta az ország dél-nyugati részén található Tanegasima Űrközpontból, magyar idő szerint csütörtök hajnalban – írja az MTI a japán űrügynökség közleménye alapján.

A helyi idő szerint reggel nyolc óra után indított rakéta a japán űrügynökség, a JAXA holdjáróját (SLIM) viszi magával, amely Japán első leszálló egysége lehet a Holdon. A SLIM holdi leszállóegységet azért fejlesztették ki, hogy tesztelhessék vele a holdra szállás technológiáját.

Felbocsátását követően az egység várhatóan három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást.

Az űrügynökség közlése szerint a kilövés után a rakétáról sikeresen leválasztották az XRISM röntgenes asztronómiai műholdat, amely a csillagokban és galaxisokban lévő plazmát fogja megfigyelni. A holdjáró által gyűjtött adatok az Egyesült Államok által vezetett Artemis 3 nevű űrrakétaprogram részeként azt a célt szolgálják, hogy első lépésben a Holdra, majd a következő lépésben a Marsra juttassanak embert.

A műholdak felbocsátásában sikereket elérő Japánnak idén számos kísérlete kudarcba fulladt. Márciusban a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát kellett megsemmisíteni pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be, a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve pedig tesztelés során robbant fel júliusban.

Ha sikerrel jár, Japán lesz az ötödik holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után. India Csandraján-3 űrhajója augusztus 23-án hajtott végre sikeres landolást, és azóta számos eredményt ért el a Holdon. Oroszország Luna-25 űrszondája viszont az égitest felszínének ütközve augusztus 19-én megsemmisült.

Kapcsolódó
Oroszország bebizonyította: már az űrben sem úr
Oroszország közel fél évszázad után indított ismét missziót a Holdhoz, csakhogy a küldetés kudarcba fulladt, az űreszköz megsemmisült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik