Tech

Önmegsemmisítő üzemmódba kapcsolt egy űrrakéta

Kota Kiriyama / The Yomiuri Shimbun via AFP
Kota Kiriyama / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másodszor sem járt sikerrel a japán űrügynökség (JAXA) legfőbb projektje, a H3 rakéta felbocsátása. Bár az első sikertelen kísérletet követően magyar idő szerint kedd hajnalban sikerült elhagynia a rakétának az indítóállomást, az ország űrhatóságai néhány perccel később kénytelenek voltak aktiválni a repülésmegszakító rendszert, miután a második fokozat hajtóműve nem gyulladt be – írja az Engadget.

A hivatalos közlemény szerint mivel nem volt lehetőség a küldetés teljesítésére, önmegsemmisítő parancsot hajtottak végre. Az ügynökség még vizsgálja, mi okozhatta a hibát.

A H3-as rakétaegységet a Mitsubishi Heavy Industries építette, a program pedig 2013-as jóváhagyása óta nagyjából 200 milliárd jenbe (521 milliárd forintba) került az országnak.

A sikeres tesztelések után sokáig úgy nézett ki, hogy már 2020-ban összejöhet az első felbocsátás, végül azonban csak idén február 17-én került rá sor. Azonban az első fokozat elektromos interferenciaproblémája miatt még azelőtt megszakították, hogy a jármű felszállhatott volna.

A projekt célja a japán miniszterelnök, Fumio Kishida szerint, hogy sokkal több japán megfigyelő műholdat állítsanak pályára. Az állítólagosan kísérleti infravörös érzékelőkkel felszerelt műholdak pedig az észak-koreai ballisztikus rakétakilövések észlelésére szolgálna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik