Tech

Ami az oroszoknak nem sikerült, az Japánnak összejöhet

Masaki Akizuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Masaki Akizuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Japán csütörtökön kísérli meg holdjárójának fellövését, és amennyiben sikerrel jár, India után az ötödik országgá válhat, amely sikeres holdra szállást hajtott végre – írja az MTI.

A japán H-IIA hordozórakétát a szigetország délnyugati részén található Tanegasima Űrközpontból bocsátják fel. Az indítást a rossz időjárás miatt már többször is elhalasztották. Legutóbb augusztus 28-án, röviddel a tervezett felbocsátás előtt függesztették fel a légkör felső rétegében uralkodó erős szél miatt. Az űrrakéta a japán űrügynökség, a JAXA holdjáróját (SLIM) viszi magával, amely Japán első leszálló egysége lenne a Föld kísérőbolygóján.

Felbocsátását követően a SLIM várhatóan három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást a Hold felszínén.

A műholdak felbocsátásában sikereket elérő Japánnak idén számos kísérlete kudarcba fulladt. Márciusban a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát utasították önmegsemmisítésre pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be, a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve pedig tesztelés során robbant fel júliusban.

Amennyiben most sikerrel jár az ázsiai ország, Japán lesz az ötödik holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után. Mint arról többször is beszámoltunk, India Csandraján-3 űrhajója augusztus 23-án hajtott végre sikeres landolást, Oroszország Luna-25 űrszondája viszont a Hold felszínének ütközve augusztus 19-én megsemmisült. A JAXA a jelenlegi felbocsátási ablakban még szeptember 15-ig kísérelheti meg az űrrakéta indítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik