Tech

Idegen rendszerből származó törmelékekre bukkanhattak a Földön

Razvan Suciu / 500px / Getty Images
Razvan Suciu / 500px / Getty Images

Csillagközi törmelékeket hozhattak fel a Csendes-óceán mélyéről – írja a Live Science. Avi Loeb, a Harvard Egyetem asztrofizikusa szerint a parányi darabkák igen érdekesek.

2014-ben egy látványos tűzgömböt figyeltek meg Pápua Új-Guinea fölött, az objektum mintegy 85 kilométerre a partoktól csapódott be. Loeb a meteor sebessége és pályája alapján azt feltételezi, hogy a Naprendszeren kívülről érkezett. Az égitest IM1 (Intestlerral Meteor 1, azaz csillagközi meteor 1) jelölést kapott a szakértőtől.

A kutató azt sem zárja ki, hogy az objektum maradványai idegen technológia nyomait őrzik.

Loeb az elmúlt években rendszeresen felbukkant a sajtóban, a szakértő azt állítja, hogy eljuthatott már rendszerünkbe földönkívüliek által épített szerkezet. A kutató Földönkívüli című könyvében részletesen is bemutatta érveit, melyeket a szakma többsége élesen elutasít, szenzációhajhásznak és spekulatívnak gondol.

Loeb ezúttal Charles Hoskinson kriptomilliomos támogatásával szervezett expedíciót az IM1 megtalálására. A csapat eddig több mint 50 apró, vasból, magnéziumból és titánból álló gömböt hozott felszínre, amelyek a meteor darabjai lehetnek.

A kutató a közelmúltban egy blogbejegyzésben anomálisnak nevezte a gömböket, feltételezhetően alacsony nikkeltartalmuk miatt, ami szokatlan a meteoritoknál. „Ez volt tudományos pályafutásom legizgalmasabb élménye” – nyilatkozta Loeb.

Sok kutató szkeptikus a csillagközi eredet elméletével kapcsolatban, többen pedig azt gondolják, hogy a törmelékek nem is a 2014-es meteorhoz kötődnek. „Már egy évszázada ismert, hogy ha fogunk egy mágneses gereblyét, és végighúzzuk az óceánfenéken, akkor földön kívüli gömböket fogunk felszínre hozni” – mondta Peter Brown, a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetem meteoritszakértője. Az évmilliók során rengeteg ilyen, meteorokból származó törmelék halmozódott fel az óceánokban.

Brown a közelmúltban egy tanulmányban az IM1 csillagközi eredetét is megkérdőjelezte. Elképzelhető, hogy az objektum valóban nem a mi rendszerünkből érkezett, de nem is tűnik biztosnak a hipotézis. Ami az idegen technológiára vonatkozó elképzelést illeti: ezzel kapcsolatban még kritikusabb a szakma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik