Tech

Ezt tegye, ha nincs QR-kód olvasó a telefonján

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Napjainkra elképesztő mértékben felgyorsult az információ áramlása, amelyben nagy szerep van a gyors elérést lehetővé tevő QR-kódok (Quick Response codes) megjelenésének. Ezeket a jeleket elég befotózni, hogy elérjük az okostelefonunkon az adott étterem étlapját, vagy egy vállalkozás honlapját. Sajnos azonban nem minden okostelefon rendelkezik beépített olvasóval, így most megmutatjuk, hogyan tudja könnyedén beolvasni a kódokat.

A legegyszerűbb megoldás a Google alkalmazásaihoz köthető – írja a Slashgear. Ott van például a Google Lens, amely egy fénykép alapján képes felkutatni tárgyakat a neten, vagy épp lefordítani egy szöveget. Ezt a felületet a Google keresősávjában található Google Lens ikon lekattintásával vagy külön alkalmazásként érhetjük el. Ha megjelent a felület, válasszuk ki a Keresés pontot, majd irányítsuk a kamerát a QR-kódra. Ekkor fel fogja ajánlani a kód alatt rejlő linket, amire így már csak rá kell koppintanunk.

A Google Lensen kívül más, harmadik féltől származó alkalmazást is választhatunk, például a QRky elnevezésű appot.

Ha semmiképp nem akarunk új alkalmazást telepíteni, akkor is van megoldás. A Google Fotók előre telepített app ugyanis rendelkezik QR-kód felismerő rendszerrel (egy Google Lens modullal), így ha a natív kameraalkalmazásunkkal lőtt fotót itt nyitjuk meg, egyből megjelenik a felület linkje, ami a kód alatt rejtőzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik