Nagyvilág

13 óra 18 perckor fogyhat el az oxigén az eltűnt tengeralattjárón

OceanGate Expeditions / AFP
OceanGate Expeditions / AFP

Az amerikai parti őrség becslései szerint amerikai keleti parti idő szerint csütörtökön 7 óra 18 perckor, magyar idő szerint ma 13 óra 18 perckor fogyhat el az oxigén a Titanichoz indult, eltűnt tengeralattjárón, írja a BBC.

Ez annak függvényében változhat, hogy sikerült-e a fedélzeten lévőknek megőrizniük a nyugalmát. Ha kontrollálják a lélegzetüket, akkor tovább is kitarthat az oxigén. Erre megvan az esély, ugyanis a merülés előtt erre is felkészítették állítólag őket.

A mentőcsapatok közölték, optimistának kell maradniuk. Pénteken újabb tíz hajó és tengeralattjáró csatlakozik a kereséshez, ezzel megduplázva a műveletben résztvevő járműveknek a számát.

A kutatás vezetője ugyanakkor újságíróknak beismerte,

nem tudjuk, hol vannak, hogy őszinte legyek veletek.

A keresést továbbra is a Polar Prince kutatóhajóról irányítják a Titanic roncsainak közeléből, ahonnan az eltűnt tengeralattjárót is vízre bocsátották.

Mint ismert, kedden és szerdán is ismeretlen eredetű hangokat azonosítottak az óceánból, de azóta sem tudták megerősíteni, hogy ezek az eltűnt Titan merülőhajóhoz lennének köthetők.

David Marquet, az amerikai haditengerészet nukleáris tengeralattjárókért felelős volt parancsnoka arról beszélt, a hangoknak lehet, hogy semmi köze nincs a tengeralattjáróhoz.

Nem hiszem, hogy a hang tőlük jön, ezek lehetnek természetes hangok is. Hallunk hangokat, de egyre több a hajó a területen, és egyre több a hang is, ami nem lehet véletlen egybeesés

– fogalmazott.

Hozzátette, a tengeralattjárón tartózkodók túlélési esélyei továbbra is csekélyek, de minimálisan nőttek, mert a helyszínen rendelkezésre állnak az eszközök, amivel fel lehetne őket hozni az óceán felszínére. Ez sem lesz egyszerű ugyanakkor, mert ilyen mélységből hajót még nem hoztak fel soha. Hogy milyen mélyen is van a Titanic roncsa, arról itt egy rövid videó:

A tengeralattjáró fedélzetén egyébként limitált mennyiségű élelem- és víz áll rendelkezésre, ami tovább nehezítheti az ott tartózkodók helyzetét. A hideg sem segít rajtuk, egyes feltételezések szerint már belülről is fagyhat a szerkezet.

Kapcsolódó
Évek óta tudni, hogy baj van az eltűnt búvárhajóval
A keresés továbbra is zajlik, a szakértők viszont egyre pesszimistábbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik