Tech

Magyar műholdat vitt az űrbe a SpaceX rakétája

A SpaceX egyik Falcon 9 rakétáján bocsátották fel a kaliforniai Vandenberg űrközpontból a BME legújabb műholdját – olvasható az egyetem közleményében. Az MRC-100 magyar idő szerint június 12-én éjszaka indult, az indítás közvetítése megtekinthető a SpaceX oldalán.

A műholdat szállító ION SCV-011 egység a start utáni 80. percben vált le, a magyar űreszköz legkorábban hét nap múlva állhat pályára. Ezt követően legkésőbb két hét szükséges, mire megkezdheti működését, miután akkumulátora kellően feltöltődik.

A Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC-100 vételére és vezérlésére a földi állomásokon (BME E épület teteje és Érd) minden készen áll. Emellett világszerte számos amatőr állomás is várja a műhold jeleit, és továbbítja majd azokat a fejlesztőknek.

A BME csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műholdas küldetést tudhatja magáénak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen évtizedek óta folyik űrkutatáshoz és űrtechnológiához kapcsolódó tevékenység, melynek újabb fontos mérföldkövét jelenti az MRC-100 és világűrbe juttatása.

Paul Hennesy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Illusztráció.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar vezetésével, az Építőmérnöki, Gépészmérnöki, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, valamint a Természettudományi Kar összefogásával Magyarországon egyedülálló űrmérnöki mesterképzési programot jelentettek be 2021-ben, amely 2022-ben el is indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik