Tech

Súlyos titkok derülhettek ki a NASA legerősebb rakétájáról

Kevin Dietsch / Getty Images via AFP
Kevin Dietsch / Getty Images via AFP

Pert indított a Boeing vállalat ellen a Wilson Aerospace, amely azzal vádolja a repülőgépipari óriást, hogy ellopták a NASA SLS űrrepülőgép-indító rendszerének terveit, amelyen korábban együtt dolgoztak – írja a Reuters.

A coloradói székhelyű cég azzal is vádolja a Boeinget, hogy az visszaélt szellemi tulajdonával, és olyan, biztonsági hibákkal teli alkatrészeket gyártott, amelyek veszélybe sodorhatják a jövőbeli űrhajósokat.

A projekt kapcsán létrejövő közös munka 2014 és 2016 között zajlott, mely során a Boeing feladata a hajtóművek biztonságos rögzítése volt. A cég azonban hamarosan felmondta a Wilson szerződését, ám az állítások szerint ezt követően még használta annak szellemi tulajdonát. A szóban forgó tárgy a Fluid Fitting Torque Device-3 nevet viseli, amelyre azért lehetett szüksége a Boeingnek, hogy a négy RS-25 fő hajtóművet az SLS rakéta nagy magfokozatához rögzíthesse.

David Wilson, a vállalat vezetője azt állítja, hogy a Boeing rossz minőségű, rosszul illeszkedő eszközei okozhatták az SLS-projekteknél tapasztalt szivárgásokat. A cég azt sem zárja ki, hogy a Boeing partnereinél és licenctulajdonosainál is jelentkezhetett hasonló probléma.

A családi vállalat azt követeli, hogy a óriáscég adja át az összes bevételt és nyereséget, amire a közös munka következtében szert tett, mivel elmondásuk szerint a Boeing több milliárd dollárt profitált a NASA megbízásából. A per nagy közérdeklődésre tarthat számot, ha a bíróság elé kerül, azonban a repülőgépipari óriás jelezte, a vádirat tele van pontatlanságokkal, és meg fogják védeni magukat.

A NASA SLS egysége a világ egyik legerősebb működő rakétája, és már a jövő évre tervezett Artemis II küldetés során bevethetik. A rakéta a 2025-ben vagy 2026-ban indít majd űrhajósokat az Artemis III misszióhoz is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik