Tech

Ezt tegye, ha nem akar kétévente új telefont venni

Getty Images
Getty Images
A tervezett elavulás miatt a legtöbben 2-3 évente cserélik okostelefonjaikat, azonban néhány egyszerű trükkel hosszabb életet biztosíthatunk a készülékeink számára.

Minden évben több tucat új okostelefon kerül az áruházak polcaira, amelyekről a gyártók azt állítják, hogy jobbak, gyorsabbak és fejlettebbek, mint elődjeik. Nem érdemes azonban ilyenkor egyből új okostelefonért rohanni, néhány egyszerű trükkel sokat tehetünk azért, hogy mobilunk sokáig kitartson – írja a Slashgear.

Ennek egyik legfontosabb része, hogy telepítsük az Android-frissítéseket. Ezek ugyanis olyan biztonsági- és hibajavításokat tartalmaznak, amelyek biztosítják a készülék zökkenőmentes működését. Amennyiben a telefonján nem a legújabb frissítés fut, előfordulhat, hogy olyan problémákat tapasztal, amelyeket az újabb frissítések orvosolnak.

Gyakori probléma emellett, hogy kevés hely áll a rendszer rendelkezésére, így lassulhat a sebesség, és csökkenhet a felhasználói élmény.

Ezt elkerülendő érdemes bővíthető tárhelyű, vagy alapvetően nagy memóriával bíró készüléket kinézni. Továbbá a fájlok rendszeres szelektálása is segíthet a működőképesség fenntartásában. Akkor sincs félnivaló, ha régebbi telefonja van, amelynek kisebb a tárhelye, és nem akar több ezer forintot költeni SD-kártyára.

Az Android ugyanis olyan újításon dolgozik, amelynek célja, hogy anélkül szabadítson fel tárhelyet, hogy teljesen eltávolítaná az egyes alkalmazásokat az eszközökről. A Google szerint a hamarosan bevezetésre kerülő opció akár 60 százalékkal is csökkentheti a ritkán használt appok által elfoglalt tárhelyet.

A készülék felgyorsításában segítségünkre lehet egy új indítóprogram (launcher) letöltése is, ami a teljesítmény mellett a megjelenést is befolyásolhatja. Végül pedig ott van az akkumulátor kérdése. Korábbi cikkekben már jeleztük, miért nem érdemes 100 százalékra tölteni a telefont, és azt is, miért nem szabad hagyni, hogy teljesen lemerüljön.

Azonban még ha figyelünk is ezekre, a legtöbb lítium-ionos telefon akkumulátorának mindössze 400-500 töltési ciklus áll rendelkezésére. Ezt követően folyamatosan romlik a minőség. Az akkumulátor állapotát az Akku- és eszközkarbantartó menüpont alatt érheti el a Beállítások között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik