Tech

Vigyázzon, a barátain keresztül akarják ellopni a Facebookját!

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Kezdjen el gyanakodni, ha valaki azt kéri, hogy segítsen visszaszerezni a Facebook-fiókját.

Hazánkban is egyre többször forduló elő, hogy csalók a barátok profilján keresztül, az ismerősöket megszemélyesítve, Messenger-üzenetben keresik meg a felhasználókat, segítséget kérve. Fontos azonban résen lenni: ügyes átverésről van szó, aminek a célja, hogy ellopják az adott személy Facebook-fiókját. Ha az alábbihoz hasonló üzenetet kap bárkitől, akkor önnél is próbálkoznak:

A Facebook-omat blokkolták, és azt mondták, válasszak ki 5 barátot, akik segítenek nekem az ellenőrző kód megszerzésében, és te is azok közé tartozol. A Facebook küld neked egy kódot, te pedig elküldöd nekem, hogy helyesen tudjam beírni. Jó?

Az ember talán el sem gondolkodik, mikor egy ismerős keresi meg segítséget kérve, de fontos tudni, hogy a barátokon keresztül történő azonosítás – már – nem egy létező funkció, innen lehet azonnal tudni, hogy kártékony átverésről van szó. Korábban volt erre lehetőség (Trusted Contacts volt a neve), de a Facebook megszüntette ezt az opciót. Amennyiben reagálunk az üzenetre, úgy az e-mail címünkre pár pillanaton belül érkezik egy kód, de (ahogy azt az e-mail is jelzi) ez a profilhitelesítéshez kell és akár a jelszó is megváltoztatható a segítségével: ha tehát óvatlanul megadjuk a Messenger üzenet másik végén lévő félnek, akkor tálcán nyújtuk át a fiókunkat.

Ha hasonló üzenetet kap egy barátjától vagy ismerősétől, akkor mindenképpen érdemes értesíteni az illetőt (valamilyen más módon), hogy a Facebook- vagy Messenger-fiókját feltörték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik