Kultúra

Tom Hanks az MI-ről: Elüthet holnap egy busz, de az idők végezetéig jöhetnek az új filmjeim

Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A színész a mesterséges intelligenciával járó művészi és jogi kihívásokról elmélkedett.

Sokan elmélkednek mostanában arról, mivel jár a mesterséges intelligencia az emberiség, vagy azon belül a művészetek jövőjére nézve. A jelek szerint Tom Hankset is izgatja ez a kérdés, a 66 éves színész egy podcastban fejtette ki, mit gondol a technológiai fejlődés hatásairól.

Ez régóta lógott a levegőben. Az első filmet, amelynek forgatása során rengeteg rólunk szóló adatot bevittünk egy számítógépbe, Polar Expressznek hívták

mondta Hanks, aki főszereplője volt Robert Zemeckis 2004-es animációs filmjének, amely elsőként készült teljes egészében a digitális motion capture technológiával. Hanks tehát úgy látja, várható volt a mostani helyzet, hiszen látszott, hogy egyre inkább képesek leszünk a számítógép segítségével nullákból és egyesekből emberi arcokat és karaktereket létrehozni. Mint mondja, ez a képességünk azóta milliárdszorosára nőtt, és az életünk minden szegletében jelen van.

Hanks szerint hollywoodi szakszervezeti körökben és jogi irodákban rengeteg vita tárgya mostanság, hogy lehetne megvédeni a színészeket és más alkotókat a mesterséges intelligencia hatásaitól, és megőrizni az emberek arcmásukhoz fűződő jogait. Szerinte abszolút lehetséges volna, hogy elkezdjen házalni olyan filmötletekkel, amelyekben a 32 éves önmaga a főszereplő, és ezek az idők végezetéig folytatódhatnának..

Az MI és a deep fake technológia segítségével bárki újraalkothatja magát bármilyen életkorban. Elüthetne holnap a busz, de a velem készült filmek ugyanúgy mehetenének tovább és tovább és tovább. Az MI és a deep fake-technológia megértésén túl semmi sem árulná el, hogy ez nem én magam vagyok. Ez nagyon élethű lesz, ami rejt magában művészi és jogi kihívásokat egyaránt

– mondta Hanks, hozzátéve, hogy sokakat szerinte az sem zavarna a filmek élvezetében, ha közben tudnák, hogy nem ő, csak egy MI-generálta hasonmása látható benne.

A mesterséges intelligencia fejlődése a zeneipart is hasonlóan súlyos kérdések elé állítja mostanában, amiről nemrég egy virálissá vált, ám hamis DrakeWeeknd-duett kapcsán botrány és iparági riadalom is kerekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik