Tech

4,6 milliárd éves objektum találta el a Földet

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, május elején egy meteorit talált el egy házat a New Jersey-i Hopewellben. A helyi rendőrség első közlése szerint az objektum az Éta Aquaridák meteorrajához kötődhet, amely a Halley-üstökösből származik.

A szakértők utóbb megerősítették, hogy a kőzet valóban a világűrből érkezett, és mintegy 4,6 milliárd éves – írja a Space.com. „Első ránézésre nyilvánvaló volt, hogy ez egy meteorit a kőkondrit nevű csoportból” – mondta Nathan Magee, a The College of New Jersey (TCNJ) fizika tanszékének vezetője. A szakértővel a hopewelli rendőrség vette fel a kapcsolatot a becsapódást követően.

A kondritok primitív kőzetek, ez a típus adja a meteoritok mintegy 85 százalékát. A kondritok többsége az Antarktiszon került elő, lakott területet ritkán érnek el meteoritok.

A New Jersey-i objektum mintegy 15-ször 10 centiméteres. A kőzet helyi idő szerint május 8-án csapódott be egy hopewelli házba, átlyuggatta a tetőt, majd belefúródott egy hálószoba padlójába. Miután a katasztrófavédelem megtisztította az otthont a potenciálisan veszélyes sugárzó anyagoktól, a család átadta a követ a TCNJ-nek.

A szakértők becslése alapján a meteorit megközelítőleg 4,56 milliárd éves.

Ez azt jelenti, hogy nem sokkal a Naprendszer kialakulását követően jött létre a formálódás után fennmaradt anyagból.

A 0,9 kilogrammos objektum felső rétege néhány milliméter vastagon elfeketedett, ahogy részben elégett a légkörben, de egyébként remek állapotú. Ásványai kék és zöld színűek.

Az első vizsgálatok szerint a meteorit az LL-6 osztályba tartozik, ez a csoport a többi kondrithoz képest kevesebb vasat tartalmaz, és legalább 30-40 százalékkal sűrűbb, mint a Földön leggyakrabban előforduló kőzetek, például a pala vagy a gránit. Magee szerint egyértelmű, hogy nem földi eredetű objektumról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik