Tudomány

A Halley-üstökös egyik darabja találhatta el a Földet

Egy meteorit talált el egy családi házat a New Jersey-i Hopewellben – írja az IFLScience. Az objektum nagyjából 10-szer 15 centiméteres, és a hatóságok szerint egyértelműen nem űrszemét, hanem természetes eredetű.

Annak a valószínűsége, hogy egy embert eltaláljon egy meteorit, igen kicsi. A helyi rendőrség szerint a mostani becsapódáskor éppen tartózkodtak az otthonban, de senki sem sérült meg. Az űrkőzet áttörte a tetőt, majd a fapadlóba fúródott, a rendőrség más szervezetekkel is felvette a kapcsolatot az ügy miatt.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az objektum az Éta Aquaridákhoz köthető. A meteorraj minden évben áprilisban találkozik a Földdel, és május végéig produkál „hullócsillagokat”, ahogy tagjai elégnek az atmoszférában. Az Éta Aquaridák idén május 5-6-án érték el maximumukat, de még mindig láthatóak.

A meteorraj egyik érdekessége, hogy a Halley-üstökösről levált darabokból áll.

Noha az égitest 37 éve nem járt a Naprendszer belsejében, törmelékei rendszeresen keresztezik bolygónk útját. A tavaszi meteorhullás mellett az őszi Orionidák is az üstököstől származnak.

Az Éta Aquaridák legtöbb tagja igen apró, nagyjából homokszem méretű, és csak azért láthatóak, mert a légkörben száguldva elképesztő módon felforrósodnak.  A mostani meteorit kivételesen nagy, egyelőre azonban nem tudni, hogy a rendőrség szakértői vélemény vagy egyszerű tipp alapján kötötte-e az objektumot a meteorrajhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik