Élet-Stílus

Nagyon nem mindegy, milyen monitort választunk kreatív munkához

Fotó / ASUS
Fotó / ASUS
Amikor valamilyen eszközt választunk magunknak (legyen az okostelefon, tévé, laptop, lényegében bármi), a legfontosabb szempont, hogy olyan megoldást keressünk, ami megfelel a célnak, amire használni szeretnénk. Hatványozottan igaz ez a monitorok esetében, ahol nagyon nem mindegy, milyen kijelzőt választunk például kreatív munkához, tartalomgyártáshoz. El is mondjuk miért.

Bár a monitorválasztás elsőre egyszerű dolognak tűnik, és az átlagfelhasználók számára legtöbbször az a legfontosabb szempont, hogy a dizájn megfeleljen az ízlésüknek és kellően nagy legyen a kijelző, ha viszont már játékra vagy munkára keresünk képernyőt, akkor figyelni kell egyéb részletekre is. Egy gamer eszköz esetében nem mindegy a képfrissítés sebessége, és az sem, hogy milyen a válaszidő, a fotós, videós és grafikus tervezés területeken dolgozó kreatív szakembereknek pedig ennél is több részletre kell figyelniük, ha olyan kijelzőt szeretnének, ami maximálisan kielégíti az igényeiket.

A méret tényleg lényeges

A legtöbb felhasználás esetében fontos a méret, de ez kifejezetten igaz a kreatív munkák esetében. Hagyományos, irodai munkára általában elég egy 24 hüvelykes kijelző, de ha valaki óriási excel táblákkal vagy kreatív területen dolgozik, nem érdemes 27 hüvelyk alá menni. Ennek okát talán nem kell magyarázni: ha egyszerre több ablakot használunk párhuzamosan, akkor elengedhetetlen a minél nagyobb képernyőterület, és ez igaz a rengeteg extra ablakkal és kiegészítő panellel dolgozó képszerkesztő és videóvágó szoftverek esetében is.

Fotó / ASUS

Bár egy MacBook Pro tökéletes választás a kreatív feladatok elvégzéséhez, és a képernyő is átlagon felüli, de a 14 és 16 hüvelykes kijelzőméret sokszor kevésnek bizonyulhat. Éppen ezért érdemes egy olyan másodlagos kijelzőt választani a gép mellé, mint például az ASUS ProArt Display PA279CRV, ami a 27 hüvelykes méretével könnyedén kiszolgálja a legtöbb felmerülő igényt.

A felbontásból nem szabad engedni

Ahogy a kijelző mérete, úgy a felbontás sem mindegy, ha kreatív munkáról van szó. Az irodában, de még a videójátékok világában sem nélkülözhetetlen a 4K UHD, de a tartalomgyártásnál már alapvetésnek számít a 3840 x 2160 pixeles felbontás, 2023-ban ennél kisebb felbontású (FHD, QHD) kijelzőt egész egyszerűen nincs értelme választani.

Fotó / ASUS

A fentebb említett ProArt Display PA279CRV például tökéletesen megfelel ennek a kitételnek, ahogy a ProArt Display PA279CV kódnevű modell is.

Képfrissítés: csak okosan

Ahogy az korábban már említettük, egyes esetekben (pl. a videójátékoknál) a képfrissítés sarkalatos pont, nem véletlen, hogy a piac tele van 120, 144 vagy akár 240 Hz-re képes modellekkel, ugyanakkor ha kreatív területen dolgozunk, nincs értelme kifizetni az ilyen funkciókért kért felárat. Grafikai munkára, videóvágásra, fotózáshoz bőven elegendő a 60 Hz, ennél sokkal fontosabb például, hogy a kijelző mennyire pontosan jeleníti meg a színeket, vagy milyen csatlakozási lehetőségeket kínál – inkább ezekre a részletekre érdemes figyelni az átlagnál magasabb képfrissítés helyett.

Színhelyesség

Habár laikusként azt gondolhatnánk, hogy minden kijelző ugyanúgy jeleníti meg a színeket, de ez koránt sincs így, sőt, az egyes képernyők között jelentős különbségek vannak, és a fotózás, a grafikai munkák, a videóvágás és szerkesztés területén egyáltalán nem mindegy, hogy a szakemberek mit látnak vissza a kijelzőn. Éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy rendesen kalibrált, megfelelő tanúsítványokkal rendelkező modellt válasszunk.

Fotó / ASUS

Az ASUS-féle ProArt sorozat már említett ProArt Display PA279CV modelljénél például biztosított a széles, ICS 100% sRGB és 100% Rec. 709 színtér, továbbá adott a Calman Verified tanúsítvány és a gyári kalibrálás a Delta E < 2 színvisszaadási pontosságért. Utóbbi kettővel a ProArt Display PA279CRV variáns is rendelkezik, illetve itt biztosított a 99 százalékos DCI-P3 és a szintén 99 százalékos Adobe RGB színtérlefedettség.

Csatlakozzunk

A legtöbb monitor manapság HDMI- és Display Port csatlakozókkal kerül forgalomba, de egy kreatív szakembernek ennél jóval többre lehet szüksége, főleg, ha valamelyik MacBook gépen dolgozik – márpedig ezen a területen egyértelműen az Apple gépei vannak előnyben. Az ilyen eszközökkel dolgozók életét könnyítheti meg, ha a választott kijelző nemcsak az említett portokkal rendelkezik, de adott legalább egy Thunderbolt 3/USB-C csatlakozó is – ez lehetővé teszi, hogy az említett portokat preferáló MacBookokról egyszerre küldjünk hangot és képet a kijelzőnkre, méghozzá bármiféle extra átalakító használata nélkül. Ilyen szempontból a ProArt sorozat minden idei modellje megfelel a kívánalmaknak: nemcsak az eddig említett két variáns, de a ProArt PA147CDV és a ProArt PA348CGV is rendelkezik például USB-C bemenettel.

Válogass az ASUS kínalátából!

Akár hobbi, akár professzionális szinten végzel kreatív munkát, esetleg fotózol, videókat vágsz vagy grafikai anyagokat tervezel, az ASUS kínálatában minden igényre megtalálhatod a tökéletes monitort. Válogass az ASUS kínálatából!

A cikk az ASUS támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik