Tech

Brutális erővel ruházták fel az Asus kézikonzolját

Asus
Asus
Az Asus elég komoly riválist készített a Steam Deck kézikonzolnak.

Elsőre áprilisi tréfának tűnt, aztán az Asus bejelentette, hogy komolyan gondolják, április 25-én pedig végre hivatalosan is bemutatkozott a ROG Ally névre keresztelt kézikonzol, ami a mérete ellenére brutális teljesítményt ígér, és Windowst futtat operációs rendszerként.

A burkolat alatt egy vadonatúj AMD RyzenTM Z1 sorozatú processzor kapott helyet, RDNA 3 grafikus kiegészítéssel, méghozzáROG Zero Gravity termikus rendszer kíséretében – utóbbi kettős ventilátoros rendszert használ ultravékony hűtőbordákkal és nagy súrlódású hőcsövekkel, ezzel biztosítva, hogy a gép még a legújabb AAA-kategóriás játékok futtatása közben se melegedjen túl.

Emellé jöhet még akár 16 GB (LPDDR5) memória és 512 GB (PCIe Gen4) háttértár, és a gépen a sztereó hangszóról mellett még microSD foglalat is található a további bővítés érdekében. Az 1080p felbontású, maximum 500 nit fényerejű LCD kijelző 120 Hz-es képfrissítésre képes, a panel Adaptive Sync támogatással is rendelkezik, és természetesen érintésérzékeny.

Érdekesség továbbá, hogy a kézikonzol nemcsak összeköthető lesz egy tévével/monitorral (mint a Nintendo Switch), de külső videokártyát is csatlakoztathatunk hozzá, ugyanúgy, mint az általunk is tesztelt ROG Flow Z13 esetében. Ezzel garantálva az alap hardvernél is komolyabb teljesítményt.

Asus

A ROG Ally Windows 11 operációs rendszert futtat, ami azt jelenti, hogy a játékosok egyetlen eszközön hozzáférhetnek az összes kiadói könyvtárukhoz és a különböző streaming szolgáltatásokhoz – így például az Xbox Game Passhoz, az ott elérhető összes játékkal egyetemben. A rendszerben történő navigálás a gyártó ígérete szerint zökkenőmentes, és elvégezhető akár az Ally joystickjaival és gombjaival, akár az érintőképernyőt használva.

Az ergonómikusra tervezett kézikonzol súlya mindössze 608 gramm, a markolat pedig speciális textúrát kapott, aminek köszönhetően a játékosok bármilyen szögből szilárdan tarthatják a gépet.

Asus

A ROG Ally ennél is pontosabb specifikációiról az Asus május 11-én rántja majd le a leplet, ekkor fogják bejelenteni az árazást is (jelenleg annyit árult el a gyártó, hogy a gép 1000 dollár alatt kerül majd forgalomba), és a hazai képviselettől kapott információk szerint nem sokkal ezt követően a gép hazánkban is elérhetővé válik.

Kapcsolódó
Itt a gamer tablet, ami ultra fokozaton is szépen futtatja az új játékokat
Az Asus ROG Flow Z13 olyan hibrid megoldás, amitől tényleg leesik az ember álla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik