Tech

Olaszországban betiltották a ChatGPT használatát

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Olaszország azonnali hatállyal megtiltotta a hozzáférést az OpenAI által fejlesztett ChatGPT chatbothoz, az adatvédelmi szabályok állítólagos megsértésére hivatkozva – írja az Euronews.

Az olasz Nemzeti Adatvédelmi Hatóság közleményében arra az adatszivárgásra hivatkozik, amelyről a napokban a 24.hu is beszámolt. A ChatGPT március 20-án szenvedett el egy adatvédelmi incidenst, mely során a felhasználók beszélgetései és a fizetős szolgáltatás előfizetőinek személyes adatai is kiszivároghattak.

A hatóság emellett azt is kifogásolja, hogy a november óta hatalmas népszerűségre szert tett szolgáltatás nem tájékoztatja a felhasználókat, milyen adatokat is gyűjtenek be tőlük. Emellett megemlítettek a jogalap hiányát is, amely indokolná a személyes adatok gyűjtését és tömeges tárolását a platformot működtető algoritmusok képzése céljából.

A mostani döntést követően az OpenAI átmenetileg nem kezelheti az olasz felhasználók adatait.

A felügyeleti hatóság nyilatkozatában arra kérte az amerikai székhelyű OpenAI-t, hogy 20 napon belül közölje a helyzet orvoslására tett intézkedéseket. Amennyiben ez nem valósul meg, a vállalat éves, globális forgalmának akár 4 százalékáig terjedő bírságot is kilátásba helyezett a hatóság.

A döntésre azután került sor, hogy a héten az Europol közzétett egy figyelmeztetést a nyelvi modell alapú chatbotok veszélyeivel kapcsolatban, és azután, hogy a mesterséges intelligencia iparág legnagyobb alakjai arra kérték az MI-fejlesztőket, hogy fél évig álljanak le az innovációval a területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik