Tech

Hatalmas hibát találtak a ChatGPT-ben, ezrek adatai kerültek illetéktelen kezekbe

SOPA Images / Contributor / Getty Images
SOPA Images / Contributor / Getty Images

Az OpenAI kénytelen volt sürgős karbantartásra hivatkozva offline állapotba helyezni a rendkívül népszerű ChatGPT botját múlt héten kedden – írja az Engadget. A beavatkozásra azután került sor, hogy egy felhasználónak sikerült kihasználnia egy rendszerhibát, és képes volt megszerezni a címeket más felhasználók csevegési előzményeiből.

A Redditen közzétett képernyőfotókon a beszélgetéseik címei látszódtak csak, azok tartalma nem. Az OpenAI gyorsan reagált, és mintegy 10 órára offline állapotba helyezte a chatbotot, hogy kivizsgálja a történteket. A felmérés egy mélyebb biztonsági problémát tárt fel: a csevegéstörténeti funkciót érintő hiba a fizetős ChatGPT Plus előfizetők 1,2 százalékának személyes adatait fedhette fel.

Az érintett adatok között volt az aktív felhasználók kereszt- és vezetékneve, e-mail címe, valamint a számlázási adatai, így a hitelkártyaszám utolsó négy számjegye és annak lejárati dátuma. A hibát azóta sikerült orvosolnia az OpenAI csapatának, és további biztonsági záradékokat építettek be, amellyel a jövőbeli hasonló visszaélések elkerülhetők lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik