Tech

Leleplezték a jövő űrruháit

Mark Felix / AFP
Mark Felix / AFP

Másfél évtized sikertelen kísérletei és közel félmilliárd elégetés után a NASA tavaly úgy döntött, nem próbálkozik tovább a következő generációs űrruhák kifejlesztésével, és inkább átadja a lehetőséget az Axiom Space és a Collins Aerospace magáncégeknek.

Az előbbi vállalat által készített, AxEMU névre keresztelt első prototípust épp a napokban mutatták be a nagyközönségnek. A ruhát úgy tervezték, hogy biztonságos és rugalmas legyen, és képes legyen ellenállni a Hold déli pólusán tapasztalt szélsőséges hőmérsékletnek, ahol a NASA két űrhajósa várhatóan még ebben az évtizedben landolni fog – írja a Gizmodo.

Az első űrruhák a több mint 50 évvel ezelőtt kezdődő Apollo-misszióra készültek, lehetővé téve az űrhajósok számára, hogy megtegyék az első lépéseket a Holdon. A viselet azonban 40 éve változatlan.

Bob Cabana, a NASA volt űrhajósa szerint azonban az új ruhák az Artemis-generáció számára készülnek, akik eljuttatják az emberiséget a Holdra, és még tovább, a Marsra is. Az új ruha a hírek szerint nagyobb védelmet jelent a holdi környezettől, miközben nagyobb mobilitást tesz lehetővé, és új technológiákat használ.

A felszerelést úgy készítették el, hogy az amerikai lakosság 90 százaléka könnyedén felvehesse azt, legyen szó akár nőről, akár férfiról. Ez arra utal, hogy az Artemis-III program részeként nőt is a Holdra juttatnak majd.

Nagy meglepetés, hogy a fejlesztő Axiom vállalat megtartja a ruha tulajdonjogát. A bemutatón látott kezeslábas bár sötét színű volt, a NASA-nak gyártott példányok továbbra is a megszokott, fehér színben pompáznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik