Tech

Hatalmas örvény alakult ki a Napon

DrPixel / Getty Images
DrPixel / Getty Images

Különleges jelenséget dokumentált a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) napfigyelő műholdja – írja az IFLScience. A felvételt Dr. Tamitha Skov űridőjárásra szakosodott fizikus osztotta meg.

Csillagunk északi pólusánál egy sűrű, plazmából álló ív, egy úgynevezett naphurok alakult ki, majd kezdett el örvényleni.

A Nap sarkairól viszonylag keveset tudnak a kutatók, ezen régiók közvetlen tanulmányozása csak a következő években fog elkezdődni. Éppen ezért a hasonló megfigyelések rendkívül értékesek a szakértők számára.

Noha naphurkokat korábban is dokumentáltak, azok örvénylését még nem észlelték. Ezek a plazmaáramlások a 11 éves napciklus természetes velejárói, igaz, létrejöttükkel kapcsolatban még sok a kérdőjel. Scott McIntosh, a Boulderi Nemzeti Légkörkutató Központ munkatársa szerint minden ciklusban megfigyelhető, ahogy kialakul egy-egy hurok az 55. szélességi fokon, aztán északi irányba kezd el vándorolni. A jelenség 3-4 évente visszatér, a folyamat okai nem ismertek.

Az Európai Űrügynökség Solar Orbiter nevű űreszköze 2025-től kezdődően fog jobban rálátni csillagunk pólusaira. Adatai révén a kutatók alaposabban megérthetik majd a Nap működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik