Tech

Kísérteties égi jelenséget vettek videóra

Joe McNally / Contributor / Getty Images
Joe McNally / Contributor / Getty Images

Nem mindennapi eseményt örökítettek meg Hawaiin – írja a space.com. A Japán Nemzeti Csillagászati ​​Obszervatórium munkatársai rejtélyes repülő spirálként írták le azt a jelenséget, amelyről Twitteren tettek közzé egy videót.

A felvételen először csak egy fehér pont látható, amely szokatlanul mozog, később azonban növekedni kezd, végül pedig egy kék spirállá fejlődik.

A szakértők szerint a különös esetet a SpaceX egyik rakétaindítása okozhatta, amely nem sokkal a videó rögzítése előtt történt. Scott Tilley műholdkövető megerősítette, hogy a spirál azon a helyen képződött, ahol az idő tájt a korábban útnak indított Falcon 9 járhatott. Az amerikai űrvállalat felbocsátásai már korábban is idéztek elő hasonló jelenséget, 2022 nyarán például Új-Zélandon láttak hasonló spirált az égen.

A Falcon 9-ről ismeretes, hogy látványos mintákat szokott maga után hagyni. Chris Combs, a Texasi Egyetem aerodinamika professzora szerint ezek a különös formák nem mások, mint a rakéta által kibocsátott hajtóanyagból képződő gázfelhők, amelyeket megvilágít a nap. A spirál alak annak tudható be, hogy a rakéta a hosszanti tengelye mentén forog, ezért ilyen irányba engedi ki a anyagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik