Tudomány

Kísérteties fény tűnt fel Új-Zéland felett

Különös, spirális fényt figyeltek meg az égbolton Új-Zéland felett helyi idő szerint vasárnap este – írja a The Guardian. A Stewart-szigeten csillagnéző túrákat vezető Alasdair Burnst egyik barátja üzenetben értesítette a furcsa látványról, a férfi a szabadban aztán maga is megcsodálta a kék fényspirált.

Burnst szerint a jelenség úgy nézett ki, mint egy hatalmas spirálgalaxis, amely szép lassan sodródik az égen.

„Egészen hátborzongató érzés volt” – tette hozzá. A férfi több képet is készített a látványról, és szomszédait is kihívta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Twinkle Dark Sky Tours (@twinkledarkskytours) által megosztott bejegyzés

A spirál a Déli-sziget nagy részéről észlelhető volt. A fotók kapcsán a közösségi oldalakon komoly találgatás kezdődött, természetesen olyanok is akadtak, akik egyből földönkívüliekre kezdtek el gyanakodni.

Richard Easther, az Aucklandi Egyetem fizikusa szerint a jelenséget valójában egy rakéta alakíthatta ki. Amikor a hajtóanyag kikerül az eszközből, a benne lévő víz és szén-dioxid olyan felhőket hozhat létre, melyeket megvilágíthat a napfény. Easther szerint az érintett rakétát a SpaceX bocsáthatta fel.

Nem ez az első alkalom, amikor hasonló spirált dokumentáltak. Tavaly júniusban is megörökítettek egy ilyen jelenséget a Csendes-óceán felett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik