Tech

Megtalálták a világűr leghidegebb jégformációját

Mark Garlick / Science Photo Library / Getty Images
Mark Garlick / Science Photo Library / Getty Images

A NASA James Webb űrteleszkópja egy csillagköd belsejében rábukkant a világűr eddig mért leghidegebb jegére, amelynek mínusz 263 Celsius-fokos hőmérséklete csak tíz fokkal haladja meg az abszolút nulla fokot – írja az MTI a Nature Astronomy című szaklapban hétfőn közzétett tanulmány alapján.

A felfedezés komoly tudományos jelentőséggel bír, mivel a világűrbeli jég központi szerepet tölthetett be az univerzum keletkezésében. Ez a jég jóval a bolygók keletkezése előtt jött létre mélyen a planetáris ködök belsejében. A planetáris köd olyan gázból és porból álló felhő, amely idővel bolygóvá formálódhat. Ezekben a felhőkben annyira alacsony a hőmérséklet, hogy jég képződhet a porszemcséken.

A kutatók a Földtől ötszáz fényévnyire lévő Chamaeleon I molekuláris felhőt vizsgálták, amely a Kaméleon csillagkép központjához közel, egy fagyos, sűrű, éppen ezért nehezen kutatható területen található.

Maria Drozdovskaya, a berni egyetem kutatója elmondta, hogy a méréseket a Webb nagy precizitású infravörös spektográfjai tették lehetővé, amelyek képesek pontosan észlelni és besorolni a sugárzást ezeken a hullámhosszokon.

A szakértők az űrbéli jég összetételébe is betekintést nyertek, és a vártnál kevesebbet találtak benne az élet összetevőinek számító kémiai elemekből, azaz a hidrogénből, az oxigénből, a nitrogénből, a kénből és a szénből. Ez arra utalhat, hogy a fenti elemek a molekuláris felhők jeges részein kívül máshol is megtalálhatók, teszi hozzá a Space.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik