Tech

Ekkor ér véget itthon az ingyenes üzengetés Messengeren

Kar-Tr / Getty Images
Kar-Tr / Getty Images

2023. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás – írja a Telex. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatások adatfogyasztásáért, amelyek az eddigi szerződés szerint nem fogyasztották a havi adatkeretet. Így tehát sokaknak véget ér az ingyenes WhatsApp-, Messenger-, Facebook-, Instagram-, Waze-, valamint Spotify-használat.

Régóta lehet már hallani, hogy az Európai Unió nem lelkesedik az ötletért, hogy a különböző díjcsomagokban előnyben részesítenek bizonyos platformokat és alkalmazástípusokat. Erre reagálva az európai távközlési felügyelet, a BEREC nyáron frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, melynek hatására Európa-szerte betiltották ezt a szolgáltatói gyakorlatot.

A döntés azután született meg, hogy az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást.

A szabályok a mobil- és vezetékes internetszolgáltatásra egyformán vonatkoznak.

A szabályozás különösen érinti a magyarországi szolgáltatókat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint ugyanis a mobilinternet-hozzáférési piac szerepelőinek nagy része kínált nullás díjszabást is tartalmazó díjcsomagot, vagy kiegészítő opciót 2022. tavaszán, az egyik első figyelmeztetés kiküldésekor. Ezt követően a szolgáltatók jelezték, új nullás díjszabású csomaggal nem lépnek piacra, azonban időt kértek a kivezetéshez.

A hatóság ekkor közölte, a júniusban kiadott BEREC-döntést követően az NMHH hatósági eszközökkel is fel fog lépni az EU rendeletnek nem megfelelő, nullás díjszabású ajánlatok piacról történő kivezetése érdekében. Ugyanakkor az a céljuk, hogy a konstrukció kivezetése a lehető legkisebb torzulást okozza a piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik