Tech

Vége az ingyen üzengetésnek Messengeren

Kellemetlen változásokkal szembesülhetnek hamarosan azok a telefonhasználók, akiknek nincs korlátlan mobilinternete. Az európai távközlési felügyelet, a BEREC ugyanis a napokban frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, melynek hatására betiltják azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások (például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube) nem használnak adatforgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes eddig ingyenesen, adatforgalom nélkül használható alkalmazások is meríteni fogják a megszabott mobilinternetes keretünket. Így a jövőben ugyanannyi képernyőidő is jelentősen megnövekedett adatforgalmat jelenthet, melynek hatására gyorsabban elfogyhat majd a felhasználók csomagjában foglalt adatmennyiség.

Egyelőre azonban nem kell félni: amennyiben a változások életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesíteni fogják az ügyfeleket.

A mostani döntést azután hozta meg a BEREC, hogy korábban az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást. A friss szabályok a mobil- és vezetékes internetszolgáltatásra egyformán vonatkoznak.

Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogi professzora szerint azért volt szükség a szigorításra, mert a szolgáltatók kihasználták, hogy a korábbi hálózatsemlegességi irányelvek nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezáltal pedig aránytalanul nagy hasznot hajtottak olyan techóriásoknak, mint az Apple, a Google vagy a Meta, miközben az európai startupok ebből kimaradtak, írja az ArsTechnica.

A szakértő szerint várhatóan a jövőben is lesz lehetősége a szolgáltatóknak adatforgalommentes akciókat hirdetni, azonban csakis diszkriminációmentesen, nem kimondott alkalmazásokra szabva. „A szolgáltató bizonyos napszakokban vagy promóció keretében minden adatforgalom felső határát eltörölheti, csak arra nem kényszerítheti a felhasználót, hogy ezt az adatforgalmat egy adott oldalon használja” – írta van Schewick.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik