Tech

Magyar találmány mentheti meg a nagyvárosokat a klímaválságtól

Ruzsa Rania / Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal
Ruzsa Rania / Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal

Rangos környezetvédelmi díjat nyert Szingapúrban a magyar hátterű greehill technológiai vállalat, a városi növényzet digitális eszközökkel történő tervezésében használt úttörő megoldásaiért.

A gyorsan fejlődő vállalkozást a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság K+F-projektjeként alapította meg Goertz Gábor és Fekete Gyula 2017-ben. A vállalat azóta Új-Zélandtól Németországon és Magyarországon át az Egyesült Államokig a világ számos országában megjelent a növényzet egészségi állapotát robotokkal, drónokkal, mesterséges intelligenciával, és adatelemzéssel vizsgáló megoldásaival.

A világ egyik legfejlettebb városállamának környezetvédelmi minisztere által elismert cég a közelmúltban a budapesti Népligetben is megkezdte a fák egészségének felmérését. 

A cég Mars-járóra hajazó, Mattro Rover elnevezésű fejlesztése hasonló digitális szemmel van felszerelve, mint amilyen a vörös bolygón járt önjáró szondán is megtalálható. A gépezet azonban nem életjelek után kutat, a Terrestrial Laser Scanning (TLS) a fák állományát és egészségi állapotát méri fel, minimális emberi közreműködéssel. A greehill célja, hogy fejlett digitális eszközei révén a városok a fák segítségével képesek legyenek a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség és az emberi életminőség javítására.

A techcég megoldásai világszerte csökkenthetik a városi fákat érintő külső – rovarkártevők, betegségek, szennyezések vagy fizikai hatások általi – kockázatokat, és megnövelhetik a fák által nyújtott ökológiai szolgáltatások értékét.

A cég a nagy pontosságú adatgyűjtés révén számszerűsíti a növényzet által a városi területek számára nyújtott szolgáltatásokat és előnyöket: így időben tudják jelezni, ha beavatkozásra van szükség a fák védelmében, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy a városok kevésbé legyenek kitéve a klímaválságnak.

A vállalat egyik zászlóshajó-projektje a szingapúri városi fagazdálkodás digitalizálása volt, jelentősen javítva a városállamban az urbánus erdészet hatékonyságot, és átfogó információkat biztosítva a stratégiai tervezéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik