Tech

Részmegoldást találhattak a mikroműanyag-krízisre

Getty Images
Getty Images

A műanyagszennyezés globálisan is elkezdte éreztetni hatását, melynek következtében egyre több élelmiszerben jelennek meg úgynevezett mikroműanyagok. Ezek egy része akkor keletkezik, amikor nagyobb tárgyak, például kidobott palackok vagy halászhálók lebomlanak a sós vízben. Jelenleg azonban számottevő részük a szennyvízzel, például a ruhák mosásával kerül ki, terjedésüket pedig a szűrők sem tudják megakadályozni.

Természetesen ezt orvosolni lehetne, ha a szűrők lyukai kisebbek lennének, de ennek az lenne az ára, hogy az átfolyás számottevően lelassulna. Az ausztráliai RMIT egyetem csapata ezért egy mágneses nedvszívó port fejlesztett, amelynek segítségével ki tudná szűrni a műanyagszemeket – írja az IFLScience. A Chemical Engineering Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint amikor a nagy felületű port a mikroműanyaggal szennyezett vízhez hozzáadják, még az apró műanyagdarabokat is közel 100 százalékos sikerrel szedi össze.

Itt azonban természetesen nem ér véget a folyamat, ugyanis a port és a mikroműanyagot szét is kell választani.

Nicky Eshtiaghi professzor szerint ehhez mindössze etanolra van szükség, amelynek segítségével számos alkalommal újrahasznosítható lesz a por. Az egész folyamat ráadásul csak néhány órát vesz igénybe, amely jelentős gyorsulást jelez a korábbiakhoz képest. A szétválasztott műanyag lebontása ugyanakkor továbbra is kérdéses. A professzor szerint bizonyos enzimek megoldást jelenthetnek, azok ugyanis képesek vanilinné alakítani a mikroműanyagot – ennek fogyasztása teljesen biztonságos.

A szakember megjegyezte, friss megoldásukkal egyelőre csak háztartási körülmények között lesz tisztítható a víz, ipari méretben történő alkalmazáshoz nagyobb áttörésre van szükség. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy a friss fejlesztést még olcsóbbá és még gyorsabban alkalmazhatóvá tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik