Tech

Az űrből is megörökítették a világ legnagyobb vulkánjának tombolását

Handout / US Geological Survey / AFP
Handout / US Geological Survey / AFP

38 évnyi szunnyadás után tört ki ismét a világ legnagyobb tűzhányója. Az eseményre egy ideje számítani lehetett, és bár a kitörés híre aggasztónak tűnhet, egyelőre nincs veszély.

A Mauna Loa aktivitása magyar idő szerint november 27-én, délelőtt ugrott meg látványosan. A vulkánból nagy mennyiségű hamu és gáz távozott, majd a láva is felszínre tört. A folyamatot nemcsak a felszínről, hanem a világűrből is követik – írja a Space.com.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) műholdjainak magát a kitörést is sikerült dokumentálniuk.

A felvételek jól megmutatják a tűzhányó erejét. Az alábbi képsorokat a GOES West nevű űreszköz rögzítette, a NOAA által közzétett animációkon a Mauna Loa hője, illetve a kiáramló gáz is kivehető.

A NOAA Satellites Public Affairs Twitter-oldalán egy másik felvételt ismertettek. Ez infravörös tartományban készült, és szintén a kitörés forróságát szemlélteti.

Az Egyesült Államok Geológiai Intézete (USGS) a felszínhez közelebb, egy repülőgépről rögzített fotókat osztott meg.

Az Amerikai Meteorológiai Szolgálat honolului irodája a lávafolyamról készített képeket publikálta. A fotókon az látható, ahogy a forró kőzetolvadék elhagyja a Mauna Loa kalderáját.

A közösségi oldalakon nemcsak a hatóságok és kutatóintézetek felvételei terjednek. A Tom George újságíró által bemutatott képeken a tűzhányó vörösesre festi az eget.

A szakértők szerint a láva nem jelent fenyegetést a közeli közösségekre, a szelek viszont messzebbre szállíthatják a veszélyes gázokat, hamut és egyéb vulkáni anyagokat. Az USGS felhívta a figyelmet: a hasonló események igen dinamikusak, a körülmények pedig nagyon gyorsan változhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik