Tech

3D nyomtatóval készítettek orrot egy nőnek

A Toulouse-i Egyetemi Kórház és a Claudius Regaud Intézet különleges transzplantációt hajtott végre egy nőn, aki rák miatt vesztette el az orrát – írja az IFLScience. A szakértők 3D nyomtatóval hoztak létre egy formát, amelyet először a páciens alkarjába ültettek be.

A nő orrüregében laphámsejtes karcinóma jelentkezett, a sugár- és kemoterápia következtében viszont orrának és szájpadlásának nagy része megsérült. Arcát plasztikai beavatkozások és protézisek segítségével akarták helyreállítani, de egyik módszer sem bizonyult megfelelőnek. Ezt követően fordultak a forradalmi technikához.

Morsa Images / Getty Images

A 3D nyomtatáshoz olyan bioanyagot használtak, amellyel szerveket és szöveteket lehet pótolni. A módszert már korábban is alkalmazták, orrot viszont még nem növesztettek vele.

Az egyik fő kihívást az jelentette, hogy a mesterséges orrban erekre volt szükség. Ezt a problémát az alkarba való beültetéssel tudták megoldani: két hónap után az orrban saját vérkeringés alakult ki, amelyet sebészeti úton az arcra tudtak csatlakoztatni.

Az orrot végül eltávolították a karról, és sikeresen átültették az arcra.

Nem ez idén az első hasonló beavatkozás, korábban egy 20 éves nő kapott egy 3D nyomtatóval elkészített fület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik