Tech

3D-nyomtatással készült fület kapott egy nő

AFP PHOTO / 3D Bio Therapeutics
AFP PHOTO / 3D Bio Therapeutics

A 3DBio Therapeutics amerikai biotechnológiai cég egy 3D-nyomtatással készült fület ültetett be az egyik páciensükbe – írja a The New York Times. A vállalat közleménye szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert a 20 éves nő egy veleszületett rendellenességgel küzdött, amely miatt kicsi és torz volt az egyik füle.

Az operációt végző vállalat az alany saját sejtjeinek felhasználásával nyomtatta ki a hallószervet, ami egy, a beteg füléhez pontosan illeszkedő öntőformában készült. A műtét idén márciusában történt meg, habár a vállalat csak most számolt be az eredményről. Közleményükben hangsúlyozták: a protézis idővel tovább fog regenerálódni, és a természetes fül kinézetét és érzetét fogja adni. Több információt azonban nem közöltek, a New York Times szerint azért, mert a technológia üzleti titoknak minősül.

A cégnél jelenleg is tart a technológia klinikai tesztelése, amelyben jelenleg 11 páciens vesz részt. Az Interesting Engineering szerint azt még túl korai lenne megmondani, hogy a nyomtatott fül, illetve az ilyen szervek teljesen biztonságosnak minősíthetők-e. A 3DBio Therapeutics vezetői szerint még mindig nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a szervezet kilöki majd a fület. Azonban hangsúlyozták: azzal, hogy a beteg saját sejtjeiből építették fel a szervet, elméletben csökkentették a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik