Tech

Különleges égi jelenséget láthatunk szombaton

Izgalmas „csillaghullásra” számíthatunk novemberben 18-áról 19-ére virradóan – írja a Live Science. Bolygónk egy olyan porfelhőn fog keresztülhaladni, amelyet nagyjából 300 éve hagyott hátra egy üstökös.

Az optimista becslések alapján óránként akár 200-300 meteort is megfigyelhetünk majd, a valódi szám azonban ennél bizonyosan kevesebb lesz.

A Leonidák meteorrajt az 55P/Tempel-Tuttle üstökös alakítja ki. Az objektumról leváló törmeléksávval minden év novemberében találkozik a Föld, ilyenkor a légkörbe belépő darabkák elégve fényjelenségeket hoznak létre.

mdesigner125 / Getty Images

A Leonidáké általában nem tartozik a leglátványosabb éves meteorhullások közé. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint azonban az 55P/Tempel-Tuttle 33 évente hatalmas kitörést produkál, ha pedig bolygónk találkozik a nagy törmelékcsoporttal, nagy számban tűnnek fel hullócsillagok. A most közeledő porfelhő 1733-ban alakult ki.

A meteorok látszólag az Oroszlán (Leo) csillagkép felől érkezik, innen a Leonidák elnevezés, az objektumok ugyanakkor az égbolton bárhol felbukkanhatnak. A megfigyelésre 19-én a hajnali órák a legalkalmasabbak. Az észleléséhez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, hiszen szemünknek nagyjából 20 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik