Tech

Váltson rögtön, ha ilyen jelszavakat használ!

Getty Images
Getty Images

Magyarországon ismét az “123456” lett a legnépszerűbb jelszó – derül ki a NordPass kutatásából. Míg hazánk esetében ez ugyanaz, mint a tavalyi év leggyakoribb jelszava, globális léptékben más irányt vett a trend – a világszerte leggyakrabban használt jelszó a “password” lett. A NordPass idei tanulmánya a világszintű jelszóválasztási trendeket vette górcső alá, illetve azt, hogy milyen különbségek mutatkoznak a jelszóhasználati szokások terén a nemek között, valamint a vizsgálatba bevont 30 ország közt.

Bár a kiberbiztonsági szakértők rendszeresen figyelmeztetnek a felelőtlen jelszókezelés következményeire, az internetezők nem sokat változtattak jelszóválasztási szokásaikon. A 2021-es adatokkal összevetve látszik, hogy a 2021-es év 200 leggyakoribb jelszava közül 73 százalék ugyanaz maradt 2022-ben. Magyarországon jelenleg ez a 20 leggyakoribb jelszó:

  1. 123456
  2. 12345
  3. Kinder123
  4. 1234
  5. telefon
  6. Joci1
  7. qwertz
  8. mandula
  9. qqqqq
  10. 123
  11. 1111
  12. asdf
  13. jelszo
  14. mmklub
  15. Emma01
  16. 123456789
  17. budapest
  18. kinder
  19. hedike
  20. boszorka

A magyar jelszavak listáján összességében hasonló trendek figyelhetőek meg, mint sok más országban. Az emberek tehát hajlamosak a kényelmes megoldások választására: a billentyűzeten könnyen begépelhető szám-, betű- és szimbólumkombinációk világszerte a legtöbb listán képviseltetik magukat.

Igen népszerűek továbbá a password szó különböző kombinációi is, Magyarországon pedig az édességek neveit is előszeretettel alkalmazzák a felhasználók. 

Világszintű trendként figyelték meg a kutatók, hogy az internetezők idei választásaiban a jelszavakkal kapcsolatos bosszúság is tükröződik: a “fuckyou,” “fuckoff, és hasonló jelszavak különösképpen jellemzőek voltak Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Másrészt a kedveskedő szavakat is sokszor használják — a legtöbb országban igen gyakori jelszó az “iloveyou”, illetve annak megfelelője az adott ország nyelvén. Magyarországi viszonylatban a “szerelem,” “szeretlek” és “szerelmem” egyaránt sűrűn használatosak jelszóként. Az elemzések alapjául egy 3 terabájt méretű adatbázis szolgált.

Kevesebb a szivárgás

Mint azt Ieva Soblickaite, a NordPass termékportfólióért felelős igazgatója elmondta, idén a jelszavak elemzés céljára nyilvánosan hozzáférhető mintája jóval kisebb volt, mint az elmúlt évek során. Ennek oka, hogy a gyorsan fejlődő technológiáknak köszönhetően a jelszavak feltörése egyre nehezebb. Ma ugyanis jóval több weboldal használja az Open Authentication 2.0 (OAuth 2.0) iparági szabványt, amit arra a célra alakítottak ki, hogy a weboldal vagy alkalmazás más webalkalmazások által tárolt erőforrásokhoz férhessen hozzá a felhasználó nevében anélkül, hogy a jelszavát bármikor is meg kellene osztania.

A fejlesztők szintén egyre felkészültebbek a jelszókarakterek feltörhetőséget megnehezítő átalakítása tekintetében.

A szakember szerint a többtényezős hitelesítés (MFA) szintén fontos szerepet játszik – e technológia szélesebb körű elterjedésével a jelszavak egész egyszerűen elveszítik az értéküket. „Még ha fel is törnek egy jelszót, akkor sem tudják végrehajtani a személyazonosságot igazoló hitelesítést, amennyiben be van állítva az MFA” – mondta.

Így válasszon jelszót

Bár a cégek különféle biztonsági intézkedéseket foganatosítanak fiókjaink védelme érdekében, a felhasználóknak továbbra is ajánlott gondosságot tanúsítaniuk a jelszavakra vonatkozóan. Az alábbi tippekkel jelentősen javítható a jelszó-higiénia szintje:

  • Legyen tisztában vele, hogy hány fiókkal rendelkezik. A szakemberek azt ajánlják, hogy a már nem használt fiókokat töröljük, és pontosan legyünk tisztában azzal, hogy hány fiókunk aktív még. Így elkerülhetőek a biztonsági hiányosságok a jelszókezelés terén.
  • Válasszon hosszú, egyedi jelszavakat, és ne hasznosítsa azokat újra. A legrobusztusabb jelszavak azok, amelyek számokat, kis- és nagybetűket, valamint szimbólumokat egyaránt tartalmaznak. Többszöri felhasználásuk mindenképpen kerülendő – ha az egyik fiókot feltörik, akkor veszélybe kerülnek más fiókok is.
  • Használjon jelszókezelőt. E technológiai megoldás teljes mértékben titkosítja a jelszószéfben tárolt jelszavakat, és lehetővé teszi azok biztonságos megosztását. Számos kiberbiztonsági incidens szimpla emberi hibából következik be – ilyen eset például, amikor mások számára hozzáférhető helyen hagyják a jelszavakat, vagy Excelben és más titkosítatlan alkalmazásokban tárolják azokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik