Tech

Leszállt az amerikai hadsereg titokzatos űrrepülője

Hétvégén landolt az Amerikai Egyesült Államok Űrhadereje (USSF) titokzatos űrrepülője a flordiai Cape Canaveral-ban – írja New York Post. A jármű érkezése hangrobbanásokkal és erős fényekkel járt, amelyektől több lakó is megrémült és ufójelenségekre gyanakodott.

A X-37B névre keresztelet űrrepülő a hadsereg egyik kísérletekhez használt modellje, amelynek sajátossága, hogy pilóta és legényég nélkül is képes küldetéseket teljesíteni, valamint rengeteg ideig tud földkörüli pályán maradni. A mostani misszióból rekordnak számító 908 nap után tért vissza, összesen eddig 3774 napot töltött az űrben, ezalatt több mint 2 milliárd kilométert tett meg.

HO / US AIR FORCE / AFP

Bár a jármű legtöbb missziója titkos, néhány másodlagos feladatát nyilvánosságra hozzák. A mostani út során a NASA is több kísréletet végzett az űrrepülőn, az egyik tesztben a gép sikeresen begyűjtött napsugarakat, amelyeket rádiófrekvenciává alakítva eljuttatott a Földre.

„Az X-37B folyamatosan feszegeti a hátorkat, ez a háttérban dolgozó kormánynak és elit ipari csapatnak köszönhető” – mondta Joseph Fritschen, az Amerikai Egyesült Államok Légierejének munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik