Tech

Itt a sportautó, ami megeszi a szén-dioxidot

TU/ecomotive via ZEM
TU/ecomotive via ZEM

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói olyan zéró károsanyag-kibocsátású autót hoztak létre, amely menet közben a szén-dioxid megkötésére is képes – írja az Euronews. A sportos, tisztán elektromos hajtású autó nagyrészt 3D-nyomtatott, újrahasznosított műanyagból készült, és lítium-ion akkumulátorral működik.

Bár az elektromos autók gyakorlatilag nem bocsátanak ki szén-dioxidot — ellentétben a belső égésű motorral hajtott társaikhoz —, az akkumulátorcellák előállítása erősen környezetszennyező. Ennek eredményeképp az elektromos autóknak több tízezer kilométerre van szükségük ahhoz, hogy elérjék a szén-dioxid-kibocsátás egyenértékűségét a fosszilis üzemanyaggal működő modellekkel. A holland diákok Zero Emission Mobility (ZEM) autója a szén-megkötési technológia segítségével kívánja ezt ellensúlyozni.

Az autót két darab szűrőegységgel szerelték fel, amelyek 30 ezer kilométer alatt összesen 2 kilogramm szén-dioxidot képesek megkötni.

Ez egyelőre elég csekély mennyiségnek tekinthető, ugyanis egy 6 literes átlagfogyasztású benzines autó 100 kilométer megtétele után nagyjából 14 kiló szén-dioxidot bocsát ki. A fejlesztők szerint a technológia továbbfejleszthető, az autókban használt szűrőket pedig a töltőállomásokon lehetne majd üríteni. Jelenleg a technológia hatékonyságának javításán dolgoznak a fiatalok, akik most egy amerikai promóciós körúton mutatják be járművüket különböző egyetemeknek és vállalatoknak a keleti parttól egészen a Szilícium-völgyig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik