Tech

Lassan eltűnik az elektromos autók legnagyobb előnye

Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk via AFP
Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk via AFP

A gyors ütemben növekvő energiaárak következtében folyamatosan drágul az elektromos autók töltése is. A brit autóklub (RAC) jelentése szerint az Egyesült Királyságban az elektromos autók nyilvános töltőpontokon való töltési költségei 42 százalékkal emelkedtek négy hónap alatt, és lassan elérik a benzines autók tankolásának költségeit – írja a Sky News.

Az autósklub szerint a töltők használatának átlagos ára május óta 18,75 pennyvel (86 forinttal) emelkedett kilowattóránként (kWh), és elérte a 63,29 penny/kWh-t (290 Ft/kWh). A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kizárólag nyilvános gyorstöltőket vagy szupergyorstöltőket használó sofőrök kilométerenként körülbelül 18 pennyt fizetnek a villamos energiáért, míg a benzin esetében ez az összeg nagyjából 19 penny/kilométer, a dízel esetében pedig 21 penny/kilométer.

Az emelkedés oka a gáz és villamos energia nagykereskedelmi költségeinek növekedése. Simon Williams, az RAC szóvivője szerint továbbra is olcsóbb a lakáson kívüli elektromos töltés, mint egy benzines vagy dízelüzemű autót megtankolni, de a különbség folyamatosan csökken.

Egy 12 500 autós részvételével készített szigetországi felmérés azt is kimutatta, hogy az emelkedő energiaárak miatt rengetegen visszakoznak az elektromos autóra történő átváltástól. 

Jack Cousens, a brit autós szövetség (AA) közúti politikáért felelős vezetője szerint sokan attól félnek, hogy az energiaárak emelkedésével gyors drágulás jön majd az elektromos autók töltésében, ezért inkább nem is váltanak. Kiemelte azonban, hogy a fenntartás összköltségét tekintve még mindig jobban jár az ember egy elektromos autóval, mint egy benzinessel, vagy egy dízelessel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik