Tech

Jobban élnek az emberek, mióta napelem látja el a falut

Pankaj Nangia / ANADOLU AGENCY via AFP
Pankaj Nangia / ANADOLU AGENCY via AFP

Modhera lett az első olyan indiai falu, amely teljes egészében napenergiával működik. A nyugat-indiai Gudzsarát államban található területen nagyjából 6500-an élnek. A projektet a szövetségi és a tartományi kormány finanszírozta, és közel 10 millió euróba (4 milliárd forintba) került. Ennek keretében több mint 1300 panelt helyeztek el lakó- és kormányzati épületeken, amelyeket egy erőműhöz csatlakoztattak – írja az Euronews.

A fejlesztésre azért is volt szükség, mert a helyiek nem tudták befizetni a magas villanyszámlákat. Az itt élő, 68 éves Kesa Bhai Prajapati agyagedényeket készít, azonban mindeddig forgatnia egy kerék forgatásával kellett mindezt megtennie, ugyanis nem fért bele a havi 1500 rúpiás (7500 forintos) villanyszámla. Mióta azonban felkerültek a napelemek, duplájára nőtt a termelése. Erről több helyi mesterember is beszámolt. Ráadásul az itt megtermelt többletenergiát a kormány megvásárolja a lakosoktól, ha nem használják fel a háztartásoknak kiosztott teljes kapacitást.

India, a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, 2030-ra energiaigényének felét megújuló forrásokból, például nap- és szélerőművekből kívánja fedezni. Ez előrelépés a korábbi 40 százalékos célhoz képest, amelyet a kormány szerint 2021 decemberére már sikerült elérnie.  Minden bizonnyal nem véletlen, hogy a szent, és ősi naptemplomáról ismert terület nyerte el elsőként ezt a címet: a falu ugyanis Narendra Modi indiai miniszterelnök hazájában, Gudzsarátban található, ahol még idén választásokat tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik