Tech

Ezek a közösségi appok veszélyt jelenthetnek az adatainkra

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Hétköznapjaink alapvető részévé vált a közösségi média, amely alkalmazások az információszerzés és a kapcsolattartás fő fórumaivá váltak. Adatainkra azonban hatalmas veszély leselkedik az online térben, különösképpen néhány közösségi médiumon – derül ki Proxyrack kutatásából.

Mint mindenki tudja, amikor fiókokat hozunk létre, számos információt kell megadnunk magunkról, amelyek közül néhány meglehetősen személyes. Ezt követően képeket, információkat, sokszor pedig akár helyadatokat is posztolunk. Ezeket könnyen össze lehet gyűjteni, az információt pedig bűntényekhez is felhasználhatják. Főleg úgy, hogy az egyre rafináltabb hackerek még mindig sokszor felületes ismeretű felhasználókkal kerülnek szembe.

A közösségi médiaplatformok körében egyébként az adatszivárgások is meglehetősen gyakoriak.

A proxyszolgáltató ezért utánajárt, mely oldalakon vannak tényleges veszélyben személyes adataink. Ennek egyik jó mérőeszköze az adatszivárgások számának rögzítése. Ebben messze vezet a 2004-es alapítású Facebook – mai nevén Meta —, a maga 8 ilyen esetével. A LinkedInnél, a Twitternél és Yahoo!-nál egyaránt 4-4 szivárgás történt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a legtöbb felhasználói adatot is Zuckerberg cége vesztette el.

Az érintett felhasználók számát firtató negatív rangsorban a Yahoo! vezet, amelynek szivárgásai 3,5 milliárd felhasználót érintettek. A második helyen a Facebook található 2,1 milliárd, majd a LinkedIn következik, 1 milliárd érintettel. Az ötös rangsorba a MySpace és a kínai Weibo fért még be. Végül azt is megnézték, hol a leggyakoribbak az átverések. Ebben a Meta cégei egyeduralkodók: a WhatsApp, az Instagram, és a Messenger alkalmazásokhoz kötődik a legtöbb online panasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik