Tech

Ezek az alkalmazások merítik legjobban a mobilját

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb üzemidővel bírnak a modern okostelefonok. Attól függően, hogy milyen gyakran vesszük kézbe, és hány alkalmazás fut a háttérben, sok androidos készülék egy egész napot vagy akár még többet is kibírhat töltés nélkül. Ha azonban szeretnénk a lehetőségekhez mérten a legtöbbet kihozni a telefonunkból, érdemes megnézni sűrűn használt alkalmazásaink fogyasztását. Szerencsére ezt nem is feltétlen kell nekünk megtenni, ugyanis a pCloud felhőszolgáltató megvizsgálta, melyek azok az appok, amelyek súlyos merülést okoznak – írja a SlashGear.

A mintegy 100 vizsgált app esetében több funkciót is nyomon követtek: az alkalmazások átlagos akkumulátorigényét a médiafájlok, az internet, a keresés- és alkalmazás előzmények, a tárhely, a helymeghatározás, az üzenetek, a névjegyek, a mikrofon, a kamera, valamint a naptár eléréséhez. A tanulmány azt is megfigyelte, hogy az alkalmazások rendelkeznek-e sötét üzemmód funkcióval, mennyi hozzáférést kérnek a felhasználók személyes adataihoz, illetve a telefon rendszeradataihoz.

Végül több igen fontos alkalmazás is az élen végzett, azonban számos olyan app is akadt, amelyet könnyedén száműzhetünk a készülékünkről.

Előretelepített- és fitnesz alkalmazások

A pCloud elemzése szerint a Fitbit vezeti a leginkább akkumulátorigényes alkalmazások listáját. A szolgáltató által nyomon követett 16 háttérfolyamat és engedély közül a Fitbit 14-et futtatott a háttérben a telefonon – ráadásul a jelentés szerint ezek közül négy olyat, ami a legnagyobb hatással bír az akkumulátor élettartamára.

Kapcsolódó
Erre mindig figyeljen, ha androidos mobilja van!
Vannak mítoszok, amiknek jobb nem bedőlni.

Hasonlóan károsak lehetnek a gyártónként eltérő, előretelepített alkalmazások, az úgynevezett bloatware-ek is. Jó példa erre a Verizon alkalmazása, amely a pCloud rangsorában a második helyen végzett. Ez az a médiaapp a felmérés szerint ugyanannyi energiaigényes háttérfolyamatot használ, mint a Fitbit alkalmazás, beleértve a helymeghatározást is. A felméréstől függetlenül érdemes a telefon igénybe vételekor törölni minden olyan előretelepített alkalmazást, amelyet nem fogunk használni.

Közösségi média és online társkereső alkalmazások

Nem meglepő módon a leginkább aksiigényes alkalmazások közé tartoznak a közösségi médiumok is. A jelentésben szereplő Top 20 akkumulátormerítő app közül hat tartozik ebbe a kategóriába: a Facebook, az Instagram, a Snapchat, a YouTube, a Telegram, a WhatsApp és a LinkedIn. Ezek a közösségi médiaalkalmazások 16-ból 11 folyamatot futtattak a háttérben a telefonokon. Hasonlóan rossz hatással vannak az akkumulátorra az olyan társkereső appok, mint a Tinder, a Bumble, vagy a Grinder. A kutatásban külön kiemelték, hogy nagy hiányosság az említett társkereső appoknál, hogy nincs sötét mód sem, ami csökkenthetné a káros hatást.

Az olyan népszerű videóchat alkalmazások, mint a Skype, a WhatsApp és a Zoom szintén felkerültek a Top 50-es listára, amely a legkülönfélébb műfajoknak ad otthont.

Kapcsolódó
Törölje ezeket az appokat, vagy ellophatják a Facebook jelszavát
Facebook és WhatsApp fiókok millióinak szerezhették meg a belépési adatait.

Itt van például a TikTok, a Twitter, a Spotify, a Netflix, az Amazon Prime, a Slack, a Duolingo, de meglepő módon az Airbnb és a Booking is rengeteg folyamatot futtat a háttérben. Ha valamit hiányolunk a listáról, nem véletlen: a Google alkalmazásai ugyanis a YouTube kivételével helyet sem kaptak a pCloud felsorolásában. Az árösszehasonlító oldalként ismert Uswitch kutatásában viszont abszolút az élen zárt az alkalmazás. A Google alkalmazás mellett a Gmail és a Chrome böngésző is az első tízben végzett.

Mindenkinek más

Végső soron minden felhasználónak attól függ majd a végső eredmény, hogy milyen appokat részesít előnyben a mindennapi használat során. Ha szeretné megtudni, hogy mely telepített alkalmazásai lehetnek felelősek a gyorsabb merülésért, az információt könnyen megtalálhatja a Beállításoknál. Ezen belül, készüléktől függően az Akkumulátor menüpont alatt találja majd meg a szükséges adatokat. Itt megjelenik majd a telepített alkalmazások listája, az elmúlt 24 órában mért energiafelhasználási százalékokkal, és a fogyasztási sorrenddel együtt.

Ha az egyes alkalmazások engedélyeit szeretnénk megvizsgálni, azt a Beállítások alatt található Alkalmazások menüpont alatt, majd a jobb felső sarokban lekoppintható Engedélyek kezelése pont alatt tudja megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik