Tech

Alkohollal csökkentenék a repülőgépek kibocsátását

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Újabb előremutató projektet támogatott meg Bill Gates kockázatitőke-befektető cége, a Breakthrough Energy Catalyst. A Microsoft-alapító filantróp a LanzaJet elnevezésű cég ötletéra adott 50 millió dollárt (20,4 milliárd forintot), amelynek célja, hogy alkoholból készítsen üzemanyagot a repülőgépek számára – írja az Interesting Engineering.

A formabontó ötlet komoly lépést jelentene a klímaváltozási elleni harcban, ugyanis a légi közlekedés éves szinten 2-3 százalékát teszi ki a globális szén-dioxid-kibocsátásnak. A cég Georgia államban tervezett, Freedom Pines Fuels névre hallgató finomítója lehet az első a világon, amely alkoholból állítana elő fenntartható üzemanyagot (sustainable aviation fuel, SAF). A projekt a tervek szerint 2023-ra készülne el.

A cég üzemében évente várhatóan 34 millió liter fenntartható üzemanyagot, és 3,8 millió liter dízelt állítanak majd elő.

Ez duplája annak, amit jelenleg az Egyesült Államokban készítenek. A LanzaJet technológiáját az üzem megépülése után sokkal nagyobb mértékben lehet majd alkalmazni az Egyesült Államokban és világszerte. Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában már terveznek hasonló üzemeket, így évente több mint 3,7 milliárd liter SAF készülhet majd.

A cég szerint ez legalább 70 százalékkal csökkentheti a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátását. A legjobb az egészben az, hogy a LanzaJet üzemanyagát a már üzemben lévő hajtóművekkel is lehet használni, az üzemanyag miatt tehát nem kell újakat tervezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik