Tech

Kisgéppel repülte át Amerikát egy vak nő

Nicolas Economou / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Hiba nélkül teljesítette az Egyesült Államokon keresztül vezető ötnapos repülést egy vak nő – írja a Washington Post. A 22 éves Kaiya Armstrong egy Cessna típusú kisgéppel indult útnak, amelyben bár mellette volt egy másodpilóta is, egyedül teljesítette a távot, és végül szerdán landolt egy déli államban, Új-Mexikóban.

A több etapban zajló utazás során áthaladtak az ország közép-nyugati részén is, végül Kentuckyból indultak útnak a végállomás felé. Az utazást ráadásul az időjárás is nehezítette, a viharok miatt ugyanis Phoenix elhagyása után Coloradóból Las Vegasba irányították át őket. Repülését barátai, családja és az utat leszervező látássérültekkel foglalkozó alapítvány barátai követték egy GPS-eszköz segítségével.

A 70 éves múlttal rendelkező arizonai Foundation for Blind Children szervezet kétezer diákot tanít arra, hogyan lehet eligazodni az életben látás nélkül.

A szervezet több extrém kihívást is rendezett korábban: volt, hogy a Kilimandzsáróra vittek fel vak fiatalokat. Armstrong esetében arra biztosítottak lehetőséget, hogy megtanuljon látás nélkül repülni. A fiatal nő márciusban kezdett el leckéket venni a Leopard Aviation légitársaságnál, és pár hónap alatt az önálló repülésig is eljutott.

Kaiya Armstrong látása 14 éves korában kezdett el romlani. Kezdetben allergiás reakcióra gyanakodott, azonban a látása kitartóan romlott, amin semmilyen gyógyszer nem segített. Végül három műtéten is átesett, mire az orvosok megállapították, hogy autoimmun betegsége van, ami a látását veszélyezteti. Végül teljesen elvesztette a szeme világát, és később az alapítvány segítségével sajátította el a Braille-írást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik