Tech

Hatalmas félreértés övezi a Chrome inkognitó módját

J.W.Alker / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP
J.W.Alker / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP

Napjainkban szinte elkerülhetetlen az online térben, hogy adat keletkezzen a böngészéseinkről. Sokan a hamis biztonságérzet nyomán a Google Chrome böngészőjének inkognitó módjától várják a megoldást, ám az egyszerű billentyűzetkombinációval elérhető funkció közel sem nyújt olyan szintű védelmet, mint azt sokan gondolnák. Sőt, a funkció állítólag a Google mérnökei körében inkább számít viccnek, mint komoly eredménynek – írja a SlashGear.

Amikor a Chrome inkognitó módját használja, megakadályozza, hogy a böngésző elmentse a böngészési előzményeket és más személyes adatokat, valamint azt is, hogy a szoftver rögzítse a munkamenetet. Emellett már a harmadik féltől származó sütiket is tudjuk manuálisan kezelni az inkognitó mód igénybevételekor.

Az inkognitó mód azonban semmi mást nem tesz: nem fedi el az IP-címét, a tartózkodási helyét vagy más, potenciálisan beazonosításra alkalmas adatokat. Ezt a módszert tehát leginkább akkor érdemes igénybe venni, ha többen használnak egy eszközt, és nem akarja hogy korábbi keresései másoknál köszönne vissza. Bár az inkognitó mód nem követi nyomon az előzményeket, mégis nyilvántartást vezet a felhasználó által készített könyvjelzőkről és minden letöltött fájlról. Ha valaki tényleges láthatatlanságot szeretne elérni az online térben, érdemes elgondolkodni egy VPN-szolgáltatásra történő előfizetésen, ezen kívül ugyanis nem vagyunk védettek az interneten, az inkognitó mód tehát csak egy apró, lokális szinten nyújt biztonságot.

Az alkalmazottak közötti beszélgetés, ami igencsak lesújtó véleményt ad a böngésző titkosított módjáról, egy korábbi per keretében látott napvilágot. A csoportos keresetet azért nyújtották be a Google ellen, mert a felperesek szerint a vállalat akkor is begyűjti a felhasználók adatait, ha inkognitó módot használnak. A vállalat szerint korábban is transzparensen kommunikálták a funkció képességeit, és nem vezettek félre senkit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik