Tech

Télen még a mobilhálózatokkal is baj lehet

Nasir Kachroo / NurPhoto via AFP
Nasir Kachroo / NurPhoto via AFP

Az orosz-ukrán háború és az agresszor gázexportjának korlátozása komoly hatással van az európai energiaárakra, az energiaválság pedig már most, az őszi időszakban érezteti hatását. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a háború nem csak a gáz és az olaj, de bizony az egyes európai tagállamok áramellátását is megzavarhatja. A Reuters több telekommunikációs cég vezetőjével és szakértőjével beszélve arra jutott, a zord időjárás esetén végső esetben, átmeneti jelleggel életbe léphet a rotációs kapcsolási rend, ami miatt a telekommunikációs infrastruktúra adótornyai áram nélkül maradhatnak.

Ez az átmeneti megoldás azt takarja, hogy a fogyasztókat meghatározott ütemterv szerint ideiglenesen lekapcsolják a hálózatról. A piaci szereplők szerint a kontinensen üzemelő nagyjából félmillió adótorony hosszantartó szünetmentesítésére egyelőre nincs hatékony megoldás. Az adótornyokat ugyanis úgy tervezték, hogy akkumulátorról vagy dízelgenerátorról kapjanak áramot probléma esetén, ezekkel azonban 48 órát lehet maximum áthidalni. Ez a megoldás viszont nem tűnik túl gazdaságosnak az elszállt üzemanyagárak tekintetében.

A kimaradás azért is jelentene komoly problémát, mert nem csak chatelni és videót nézni nem lehetne, de vészhelyzet esetén segítséget sem lehet hívni. 

Így állunk Magyarországon

A Reuters négy országot, Németországot, Franciaországot, Svédországot és Olaszországot vizsgálta meg, a HWSW azonban a magyar piaci szereplőket kérdezte meg a témában. A lapnak megszólaló szakértők szerint ahhoz, hogy a hazai rendszerben biztosan elkerülhető legyen a fennakadás, az kell, hogy a 280/2016. (IX.21.) kormány rendeletben foglalt, védett státuszú fogyasztók, mint például a katonai létesítmények, kórházak, és repülőterek közé bevegyék a távközlési infrastruktúrát is.

Jelenleg az infrastruktúra elemei közül csak azok védettek, amelyek az országos közszolgálati televízió- és rádióadás továbbításában vesznek részt

, valamint amelyek a rendvédelmi szervek adását továbbítják. A lapnak névtelenül nyilatkozó iparági szereplő szerint arra kaptak nemrégiben ígéretet, hogy a távközlési infrastruktúra elemeit nem érinti majd korlátozás. Ezzel azok a felhasználók járhatnak jól, akik egy bázisállomás közvetlen közelében laknak – például egy társasház lakói, ahol az épület tetején van az adótorony.

Egyben azt is jelezték a szakértők, hogy a hálózatok energiahatékonyságának növelésére már a mostani állapotokat megelőzően is jelentős forrásokat allokáltak a szolgáltatók: részben erről szól a 3G-lekapcsolás, illetve az 5G-hálózatok kiépítés is. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egységnyi adat gyorsabban, ezáltal kisebb energiabefektetéssel juthat majd el a fogyasztói végpontra és vissza. A krízis ugyanakkor pont az ilyen fejlesztések késleltetéséhez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik